Виждаме неоправдано увеличение на цени за ден-два при определени търговци,

...
Виждаме неоправдано увеличение на цени за ден-два при определени търговци,
Коментари Харесай

Асен Василев: Цени се вдигат за ден-два координирано с медийно отразяване

Виждаме безпричинно нарастване на цени за ден-два при избрани търговци, координирано с медийно отразяване. След това всичко се успокоява, разяснява в неделя вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Подобни подиуми имаше и с олиото. Имаме информация, че сходни акции се приготвят с брашното и захарта. Това са медийни нервности, които изчезват за ден-два, сподели той пред БНР. Има ресурси на слънчогледово семе за 4 години, даде образец Асен Василев.

Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за бензина, приготвяме сезиране и за олиото. Ако тя не се задейства бързо, ще помислим дали това е верният състав на този орган, уточни Василев.

За държавното управление най-важно е да се подсигури снабдяване до 2023 година. В момента у нас има два пъти повече зърно в сравнение с ни би трябвало, с цел да подсигурим самун, брашно и фуражи. Има доста огромен напън всичкото това зърно да бъде изнесено. Ние вършим допустимо най-дългата процедура за инспекция. Можеше непосредствено да забраним износа, както в Сърбия и Унгария, само че тогава вредите за производителите щяха да са големи, разясни вицепремиерът.

Относно рецензиите на ГЕРБ за медиатори в покупката на зърно за Държавния запас Асен Василев посочи: „ Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно. “

Цената на тока

Няма потребност от удължение на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за повдигането им, уточни вицепремиерът.

„ Поне съгласно регулатора няма да има фрапантни придвижвания в цените на електрическата енергия за бита “, сподели той.

„ Специално за електроенергетиката ние сме доста малко подвластни от войната. Гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ има до 2025 година Въглищата са си наш народен запас. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени “, добави вицепремиерът.

По думите му сега 80 на 100 от силата се продава за ден напред, което прави пазара извънредно непрогнозируем и безценен. С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „ разкачим “ от пазара за ден напред, добави той.

Нов реактор в Козлодуй

Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ - това значи да сменяем локален, наш си запас, с вносен, при който нито имаме надзор над цените, нито над сигурността на доставките, сподели Асен Василев. Така съгласно Василев ще вървим „ от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди този момент “.

„ Атомната сила няма по какъв начин да е в Плана за възобновяване. В момента Министерство на енергетиката стартира проучване по какъв начин най-бързо да може да бъде издигнат още един реактор най-малко, най-вероятно в „ Козлодуй “, защото там има подготвена площадка с Оценка на въздействието върху околната среда, има съединен екип също по този начин. Може би и втори. Ако го стартираме 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-та “, сподели Василев.

„ За да можем да вземем силата и да я използваме, когато ни би трябвало, на нас ни би трябвало да бъде складирана “, добави той по отношение на бъдещото произвеждане на акумулатори.

Поканени са всички огромни производители на акумулатори, целият развой ще се управлява от Европейската банка за възобновяване и развиване, тъй че „ да няма игрички на локална почва “, означи той.

„ Със сигурност не сме склонни да преглътнем в случай че някой краде, да не бъде осъден “, сподели още Асен Василев по отношение на изказванията през седмицата от депутата от Политическа партия Александър Дунчев за злоупотреби в системата на горите.

Предвидени са сред 50 и 100 милиона лв. за справяне с бежанската рецесия. Очакваме тези средства да бъдат възобновени от Европейска комисия. Дотогава имаме буфери, на които можем да разчитаме. В момента държавното управление покрива нощувка и изхранване, само че не се планува да се дават пари на ръка на идващите у нас, сподели Асен Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР