Виждаме и системните проблеми, и нехайството, довели до тази ситуация.

...
Виждаме и системните проблеми, и нехайството, довели до тази ситуация.
Коментари Харесай

Борислав Сандов за наводненията у нас: Вървим след събитията и не си взимаме достатъчно поуки

Виждаме и систематичните проблеми, и нехайството, довели до тази обстановка. Ние вървим след събитията и не си взимаме задоволително поучения. Това заяви Борислав Сандов, някогашен министър на околната среда, във връзка наводненията в Берковица и изобилните превалявания в страната, в ефира на NOVA.

" Не се прави задоволително. Тези проекти за ръководство на риска от наводнения имат ограничения, които обаче не се извършват задоволително. Трябва редовно да се промени, предлагах го като министър ", разяснява той.

Той предизвести, че идва и сезонът на пожарите, само че и там не сме си взели поучения.

Сандов уточни и значимостта от ранното уведомяване – както със системите за ранно уведомяване, които чуваме на 2-ри юни, по този начин и цифрово уведомяване на смарт телефоните ни. Той също по този начин е безапелационен, че спешни щабове би трябвало да се образуват незабавно щом се разгласи оранжев код за рисково време.

" Запознат съм доста добре с противозаконната сеч и самият аз съм подавал сигнали. Горите се стопанисват и се управляват от друго ведомство. Можем да приказваме за противозаконна сеч и нарушаване, само че и за слабия надзор ", сподели още той.

Той е безапелационен, че това се вижда от хората, които би трябвало да са на терен. " Някой си затваря очите, друго пояснение нямам. "

" Трябва да наложим основаването на естествени влажни зони преди обитаемоте места. Когато пристигна доста вода, преди обитаемото място тя да прелее и да отиде в тези зони, без да предизвиква вреди в обитаемото място. Не би трябвало гората да се мисли единствено като източник на дървесина ", счита още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР