Виждаме че колегите от ПП-ДБ са в изолация. Даже вече

...
Виждаме че колегите от ПП-ДБ са в изолация. Даже вече
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Чуваме, че от ДБ не желаят да участват в управление с ПП

" Виждаме че сътрудниците от ПП-ДБ са в изолираност. Даже към този момент се изолират едни от други. Искаме дружно да споделим отговорността, тъй като в този момент берем плодовете на несполучливото им ръководство. Освен това чуваме, че " Да България " не желаят да вземат участие в ръководство с " Продължаваме промяната ".

 

Това сподели Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в предаването " Тази събота и неделя " по БТВ.

Според нея Христо Иванов съвсем не взе участие в диалозите за сформиране на държавно управление.

" Твърдения като " с непознати графици няма да се съобразяваме " и въобще тропането с краче в политиката не правят работа. Не можем да приказваме по политики до безконечност, в случай че не намерим отговор на най-важните въпроси, като този дали ще реализираме единодушие за ръководството ", предизвести тя.

Кандидатурата на Христо Иванов за министър председател в никакъв случай не е поставяна на масата, съобщи Атанасова в отговор на апела на Георги Лозанов в изявление за " 24 часа " да се употребява фигурата на водача на Демократична България като ключ към постоянно ръководство. Иначе акцентира, че са работили добре с него, в това число когато бе министър в кабинета на " Борисов ". Но той го насочи с ангажимента, че не е приказвал с Христо и се притеснява да не му прави " мечешка " услуга.

Атанасова даде да се разбере, че има очакване още другата седмица президентът да връчи първия мандат. И тогава би трябвало да имаме подготвеност с претендент за министър председател, който да го вземе, подсети тя каква е процедурата. Затова отводът на другата коалиция да се преценява с времеви рамки е несъответстващ.

 

Атанасова съобщи, че има две благоприятни условия за консолидация на бъдещо държавно управление: " едната е от двете парламентарни групи да има политическо посланичество, надлежно наличието на хора от ГЕРБ-СДС би трябвало да бъде идентично, при все това ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ. "

" Втората опция е да създадем равно далечен кабинет, без политици като наличие в него, а всички водачи на партии да бъдат на първи ред и дружно да управляват това държавно управление ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

" Третата стъпка е да приказваме за персоналния състав на бъдещо общо държавно управление. Ако би трябвало да приказваме за взаимни отстъпки и прошки - демонстрираме забравяне на политическото си его. Борисов сподели, че всичко е дал прошка ", изясни Атанасова. 


Контрираха я обаче с въпрос, че наподобява в редиците на ГЕРБ не са дали прошка. 


" Ако Борисов е дал прошка в персонално качество това, което му се аргументи, за нас е мъчно да извиним 2 години завист, чегъртане ", изясни ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ. 


Борисов и съпартийците му сложиха ултиматум на ПП-ДБ да покажат състава си за кабинет, преди да получат мандата за сформиране на държавно управление. Кирил Петков съобщи, че това ще се случи във вторник, само че в това време се появи информация, че в проектосъстав на кабинет ще влязат той, Асен Василев, Атанас Атанасов и Весела Чернева. От ПП-ДБ обявиха, че " няма да разясняват клюки ". Борисов обаче прикани водачите да се отдръпват от изпълнителната власт, както е направил той.


Атанасова изясни, че от ГЕРБ упорстват за " паритет " и формула на държавно управление 1:1 с " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ". 


" Това е сложено е от нас като въпрос. Когато се предлага кабинет, в случай че приказваме за общо държавно управление, мандатите няма да имат значение, при изискване че имаме равнопоставеност, в случай че приказваме за политически ослепителен кабинет ", изясни Атанасова. 


Все още обаче няма сделка за това, стана ясно от думите й. 


" Това е предлагането от наша страна, тъй като считаме, че по този начин е редно. ГЕРБ е победител в два следващи избора. Всеки от нас би трябвало да не помни политическото си его и да се управлява от ползите на народа. Това е най-важното. Нямаме бюджет към този момент четири месеца. Ако не реализираме баланс, съгласие, това значи, че юни или юли страната ще бъде в задънена обстановка ", добави още тя. 


“Предлагаме опция. Ако другата седмица бъде препоръчан мандат, би трябвало да бъдем с претендент за министър председател. Ако не реализираме единодушие с тях, той ще бъде от ГЕРБ ", добави Атанасова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР