Виждам желание, не да се реализират, а да се протакат

...
Виждам желание, не да се реализират, а да се протакат
Коментари Харесай

Румен Радев: Правителството протака модернизацията на армията

Виждам предпочитание, не да се осъществят, а да се протакат и изключително с това последно решение ние се връщаме в 2011-та, когато занапред започваше процеса и занапред се искаше информация. Така президентът Румен Радев разяснява забавянето на плановете за пазаруване на ново въоръжение за армията и решението на държавното управление за ново разглеждане от Народното събрание на плана за нов изтребител.

" Като човек взел участие в тези процеси, от самото начало съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, модерни. Най-добре, несъмнено F-18, в случай че ме питате, най-добре " Еврофайтър " нов, най-добре " Рафал " нов, най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети. Но постоянно сме аварирали в тези си опити с цената, която надвишава доста избраната финансова рамка ", сподели Радев. При предходните процедури за избор на нов за Военновъздушни сили изтребител рамката беше 700 млн. лв. за 8-9 самолета, а сегашната процедура е с рамка от 1,5 милиарда лева " Много ще се веселя държавното управление да реализира по този начин наречената " политическа цена ", от в този момент да ви кажа – няма да стане ", сподели Радев и добави, че доста държавни управления към този момент са се пробвали. Той подсети, че финансовата рамка е избрана от Народното събрание. " Ако са решили да дават доста повече пари, аз нямам нищо срещу ", добави президентът. Той не отговори съответно на въпрос, какъв брой по-високи са цените на упоменатите от него нови изтребители, тъй като това било комерсиална загадка. Много над 1.5 милиарда лв. за 8 нови самолета, добави Радев.

Хаосът е цялостен, този безпорядък го виждам всеки ден,

сподели Радев за дейностите на държавното управление за модернизацията на армията.

Той добави, че не вижда смисъл от последващо привикване на идващ Консултативен съвет за националата сигурност (КСНС) по тематиките сигурност и защита, тъй като досега няма никакви стъпки и изясненост както за повишение на обществения авторитет и повишение на заплатите в бранша сигурност, както за окомплектоването им, нито за плановете за рационализация. Тези задължения бяха поети от държавното управление на КСНС на 30 май т.г.

Проектите отиват някакъв безконечен период, съгласно президента. Докато не видя никакви съответни стъпки не виждам смисъл да приказваме на последващи съвета за корупция, за правосъдна промяна, за престъпност за беднотия, съобщи още Румен Радев.

Радев разяснява плановете за рационализация, откакто откри конференция " Отбранителна и аерокосмическа промишленост и проучвания " с присъединяване на Елжбета Биенковска, еврокомисар по " Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и дребни и междинни предприятия ". Темата на конференцията беше за новия фонд на Европейска комисия за защита. Със основаването на Европейския фонд за защита Европейски Съюз поема отговорността за личната си сигурност, сподели Радев при откриването на форума. Според него неналичието на коопериране сред страните-членки на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата носи загуби на съюза, изчислени на годишна база от 25 млрд.евро до 100 милиарда евро. Над 90% от проучвания и развоя се правят на национална база, което приказва за фрагментиран метод, установи Радев. Към развоя и придобиването на съществени бойни системи води също до финансови загуби, продължи той. В резултат главните бойни системи на Европейски Съюз наброяват 178 хиляди вида, до момента в който в Съединени американски щати те са единствено 30.

Биенковска сподели, че фондът, който ще проработи през идващия програмен интервал, се отнася освен за огромните компании, само че за всички по веригата за покупка на военно съоръжение. Няма потребност всяка страна да харчи за всяко нещо, когато харчим дружно ще сме по-ефективни, сподели еврокомисарят. Сред изискването за кандидатстване за планове ще е да вземат участие минимум 3 сдружения, от минимум 2 европейски страни и обща социална поръчка.

Ако имаме обща европейска политика можем да спестим 30% от разноските за защита, сподели и вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР