Виждали сте не един пейзаж от Марс, знаете, че там

...
Виждали сте не един пейзаж от Марс, знаете, че там
Коментари Харесай

10 невероятни факта за Марс

Виждали сте не един пейзаж от Марс, знаете, че там има вода и евентуално следи от живот, и сте чели за проектите на Илон Мъск да посети Червената планета. Но какъв брой в действителност знате за нашия галактически комшия?

Въпреки че има още доста мистерии за разрешаване, учените към този момент знаят много неща за Марс. От по какъв начин наподобява повърхността до античния океан и неговите цунами -  следва да научите 10 невероятни обстоятелството за Марс, които може би не сте знаели по-рано.

1.  Също като Земята, Марс има ледени шапки на полюсите си. Северната шапка е дълбока до 3,2 км и се простира върху област, малко по-голяма от американския щат Тексас.

2. Вулканът Олимп, най-високата планина в Слънчевата система, е над два пъти по-висок от връх Еверест. Според едно премерване височината му е 22 километра.

3. Повърхността на Марс е с съвсем същата повърхност като сушата на Земята – без да слагаме в сметката тези 71 % от нашата планета, които са покрити с вода.

4. Някога Марс също е имал океани, само че в случай че ги прибавим, това ще даде единствено 1,5 % от водата на Земята.

5. В океаните на Марс са се образували цунами, сходни на земните. Най-високите са евентуално са достигали към 120 метра, съвсем колкото „ Лондонското око “.

6. Средната температура на повърхността на Марс е -63°C. Близо 80 градуса по-ниска от тази на Земята.

7. Атмосферата на Марс е към 61 пъти по-тънка от земната и се състои съвсем напълно от въглероден диоксид, който състава единствено 0,04 % от земната атмосфера.

8. Стигането до Марс е мъчно. Около една трета от задачите, изстреляни до момента, са се провалили.

9. Мисиите до Марс в този момент са доста по-редки – на фона на 23 през 60-те и 70-те, в новото хилядолетие са изстреляни единствено 10.

10. Наскоро отпразнувахме марсианската Нова година. Тя беше на 5 май 2017 година

.................

Още сходни четива може да намерите на уеб страницата Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР