Виждали сме взривове в центъра на галактики и преди, но

...
Виждали сме взривове в центъра на галактики и преди, но
Коментари Харесай

Астрономи засякоха най-голямата експлозия от Големия взрив насам

„ Виждали сме гърмежи в центъра на галактики и преди, само че този е в действителност, в действителност солиден. “

Изследователи от Международния център за проучвания посредством радио астрономия засякоха най-голямата детонация, следена в миналото във вселената от Големия гърмеж насам.

Експлозията потегля от супермасивна черна дупка в центъра на галактическия клъстер Змиеносец (Ophiuchus) на разстояние към 390 милиона светлинни години от Земята.

„ Виждали сме гърмежи в центъра на галактики и преди, само че този е в действителност, в действителност солиден, “ написа Мелани Джонстън Холит, професор в Curtin University и съавтор на обявата в препринт сървъра arXiv в изказване. „ И нямаме визия за какво е толкоз огромен. “

За да създадат откритието астрономите са употребявали телескопи на разнообразни места по земното кълбо, вклячително Chandra X-ray Observatory на НАСА и галактическата обсерватория XMM-Newton X-ray на Европейската галактическа организация.

Експлозията е толкоз огромна, че безусловно пробива дупка в плазмата на клъстера, нагорещения газ, който обгръща черните дупки, съгласно наблюденията с X-ray телескопа.

Симона Гиачинтучи от Военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон, окръг Колумбия и водещ създател в проучването даже съпоставя детонацията с вулканичното изригване от 1980 на Маунт Сейнт Хелън – едно от най-големите вулканични изргивания в историята на Съединени американски щати.

„ Разликата е, че можеш да подредиш 15 галактики като Млечния път в редица в кратера, издълбан от това изригване в горещия газ на клъстера, “ споделя Гиачинтучи в изказване.

Избухването не е просто гигантско, само че и рисково постепенно. „ Случва се доста постепенно – като детонация на занимателен каданс, която се случва в продължение на стотици милиони години, “ изяснява Джонстън Холит.

Учените в НАСА съумяха да потвърдят невиждания гърмеж. „ Радио данните пасват в рентгеновите наблюдения като ръка в ръкавица, “ споделя съавторът Максим Маркевич от галактическия летателен център Годдард на НАСА в изказване. „ Това е необоримият мотив, който ни споделя, че детонация с невиждани размери се е случила. “

Откритието може да отвори вратата за нови сходни открития.
„ Малко наподобява на археологията, “ споделя Джонстън Холит. „ Получихме инструментите да копаем по-надълбоко с ниско радиочестотни телескопи, тъй че да можем да открием още гърмежи като този. “

Екипът в този момент се готви за нови наблюдения с двоен брой антени, засилвайки чувствителността десетократно, споделя още Джонстън Холит.

Източник Futurism.com.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР