Виж още Ударът е много тежък не само за икономиката

...
Виж още Ударът е много тежък не само за икономиката
Коментари Харесай

Симеон Гаспаров след кибератаката на тръбопровод в САЩ: Споменава се България

 Възстановяват работата на хакнатия водопровод, Съединени американски щати издадоха декрет против киберсигурността Виж още

Ударът е доста тежък освен за стопанската система на страната, само че и за здравето на хората. Така разяснява хакерската офанзива против най-големия нефтопропровод в Съединени американски щати журналистът Симеон Гаспаров.

Операторът на системата беше заставен да блокира активността на тръбата с дължина 5500 благи, в опит да ограничи приключването на информация. Нефтопроводът е виновен за 45% от енергийните доставки по Източното крайбрежие на Съединени американски щати.

" Оказа се, че към този момент има жена, умряла в резултат на тази офанзива, защото не е могла да бъде пренесена от едно болнично заведение до друго и това е ускорило нейната гибел. Така че казусът е в действителност сериозен ", разяснява Гаспаров пред.

 Извънредно състояние: Кибератака блокира най-големия американски водопровод за горива Виж още

По думите му към този момент единствено се спекулира по въпроса кои са хакерите, само че в изявление на проверяващия публицист Майкъл Вайс за най-голямата социална телевизия и медия в Съединени американски щати " Пъблик Броудкастинг " е упоменато името на България. Според Вайс това е дело на съветски кръгове, свързани с съветското държавно управление.

" И той даде образец по какъв начин е действано с българския предприемач Емилиян Гебрев. Той го загатна и сподели, че персонално е взимал изявление от него. Каза, че тези офанзиви не са инцидентни и не са нещо извънредно към този момент. Само за предходната година с сходна офанзива в Съединени американски щати са ударени над 2400 образователни заведения, над 500 здравни заведения, над 100 държавни институции ", сподели още Гаспаров.

По думите му два града във Флорида са платили откуп от над 1 милион $, с цел да си получат назад данните.

Според него гориво има, само че има проблем с презапасяването и поради суматохата измежду обществото се е покачила цената на бензина и към този момент е над 3 $.

" Също по този начин се получават индикации на инфлация. Някои хранителни артикули са скочили за първи път от 2008 година ", добави журналистът
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР