Виж още Над 1000 души са пострадали при масовите безредици

...
Виж още Над 1000 души са пострадали при масовите безредици
Коментари Харесай

Загинал и над 1000 ранени при масовите безредици в Киргизстан

 Премиерът и ръководителят на Народното събрание на Киргизстан подадоха оставка Виж още

Над 1000 души са потърпевши при всеобщите вълнения през последните дни в Бишкек, заяви през днешния ден Министерството на здравеопазването на Киргизстан, представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Медицинска помощ са потърсили 1002 души, от които 204 са били приети в болница, а останалите са получили амбулаторно лекуване.

По данни на министерството при стълкновенията сред силите на реда и стачкуващи, които не признават резултатите от състоялите се на 4 октомври парламентарни избори, е умрял един човек. Не се оповестяват повече детайлности обаче.

В нощта след изборите представители на партиите, които не съумяха да влязат в Народното събрание, устроиха всеобщи митинги в Бишкек. Демонстранти нахлуха в постройките на Народното събрание и държавното управление, в президентството, основната прокуратура и кметството на столицата. Те освободиха от ареста някогашния президент Алмазбек Атамбаев, някогашния министър председател Сапар Исаков и редица други политици.

 Снимка: AP/БТА

Вчера група киргизстански депутати предизвикаха през днешния ден процедура по импийчмънт на президента Сооронбай Жеенбеков, съобщи ТАСС.

Новината заяви пред организацията националният представител Канибек Иманалиев от партия " Ата-Мекен ". Той посочи, че импиймчмънтът на президента " си остава в дневния ред, само че към този момент единствено на ниво самодейност. Част от депутатите се подписаха. "

Иманалиев изрази вяра, че на следващия ден ще бъде обезпечен нужният кворум от 60 народни представители, с цел да има съвещание на Народното събрание.

В неделя в Киргизстан бяха създадени парламентарни избори, за спечелили на които бяха оповестени партии, близки до президента. На другия ден обаче в някогашната руска република в Централна Азия избухнаха митинги и в нощта на понеделник против вторник политически сили, които не влязоха в Народното събрание, провокираха всеобщи вълнения и превзеха редица административни здания. Демонстрантите освободиха от пандиза редица политически фигури, в това число някогашния президент Алмазбек Атамбаев. Вчера Централната изборна комисия анулира създадените в неделя избори.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР