Виетнамският президент Чан Дай Куанг почина днес на 61-годишна възраст

...
Виетнамският президент Чан Дай Куанг почина днес на 61-годишна възраст
Коментари Харесай

Почина виетнамският президент Чан Дай Куанг

Виетнамският президент Чан Дай Куанг умря през днешния ден на 61-годишна възраст във военна болница в Ханой, оповестиха виетнамски държавни медии, представени от международните организации.

"Президентът се бореше с тежко заболяване, само че макар всички старания на отечествените и задгранични медици не можа да оздравее ", се споделя в известие на централното ръководство за опазване на здравето, което дава отговор за грижите за здравето на партийните и държавните ръководители на Виетнам.

Президентът умрял в 10.05 ч локално време, заяви виетнамското държавно управление, без да прецизира от какво тъкмо е бил болен той.

За Чан от дълго време се носеха клюки, че е болен, само че заради потайния темперамент на виетнамската политика здравословното положение на един от най-влиятелните виетнамски политици беше защитавано в дълбока загадка, отбелязва ДПА.

Негово необяснимо едномесечно неявяване през август 2017 година подхрани още повече спекулациите, че той се е подложил на лекуване в чужбина поради неуточнена болест.

През последните години той беше на чести неофициални визити в Япония, където се допуска, че е прекосявал лекуване.

За последно той беше забелязан обществено в сряда при приемането на китайска делегация и се очакваше другата седмица да взе участие в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Роден през 1956 година, през 70-те и 80-те години Чан се издига в йерархията на виетнамското министерство на публичната сигурност - конструкция от сферата на сигурността, повлияна мощно като организация от модела на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

През 2011 година е назначен за министър на публичната сигурност, с което на процедура става и началник на службите за сигурност във Виетнам.

След конгреса на Виетнамската комунистическа партия през 2016 година той става президент и държавен глава - което е в общи линии параден пост - а отпред на изпълнителната власт е генералният секретар на ВКП Нгуен Фу Чонг.

По време на мандата си Чан одобри президентите на Съединени американски щати Барак Обама и Доналд Тръмп.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР