Виетнамският парламент избра днес Во Ван Тхъонг за нов президент

...
Виетнамският парламент избра днес Во Ван Тхъонг за нов президент
Коментари Харесай

Виетнам има нов президент, парламентът избра с мнозинство Во Ван Тхъонг

Виетнамският парламент избра през днешния ден Во Ван Тхъонг за нов президент на страната, съобщи Ройтерс.
Още по темата
В сряда бе обявено, че той е бил номиниран за поста от Централния комитет (ЦК) на Виетнамската комунистическа партия (ВКП).

Избирането му на поста от Националното заседание бе условност. Тхъонг получи над 98 % от депутатите при гласуването в еднокамарния парламент, който на процедура единствено удостоверява решенията на ВКП.

Предишният виетнамски президент Нгуен Суан Фук бе заставен да подаде оставка през януари вследствие на огромната антикорупционна акция в страната.

52-годишният Тхъонг е най-младият член на Политбюро на ВКП, което на процедура е най-висшият орган на властта във Виетнам. Той е считан за непосредствен на генералния секретар на партията Нгуен Фу Чонг - най-влиятелната фигура във Виетнам, осведоми Българска телеграфна агенция.

Чонг е основният основател на антикорупционната акция, в границите на която стотици чиновници бяха разследвани и доста от тях, в това число президентът Нгуен Суан Фук и двама вицепремиери, бяха принудени да подадат оставка. Сега Централен комитет на ВКП номинира Тхъонг, потвърждавайки решение на Политбюро, отбелязва Ройтерс.

Във Виетнам президентът има значително церемониални функционалности.

Тхъонг бе разказан от анализатори като предан партиен апаратчик, който преди е отговарял за пропагандата, и човек от близкото обграждане на генералния секретар на ВКП.

Според задгранични дипломати, основани в Ханой, номинацията му е в унисон с курса на лансиране на ново потомство водачи и цели консолидиране на властта, ако 78-годишният Нгуен Фу Чонг се отдръпна като партиен водач преди края на третия си мандат, който изтича през 2026 година

12-ият президент в историята на актуален Виетнам към този момент постави клетва, заяви ТАСС. Той ще остане на поста до 2026 година, когато изтичаше мандатът на подалият предварително оставка държавен глава Нгуен Суан Фук.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР