Виетнам забрани холивудската комедия Барби, след като държавните филмови цензори

...
Виетнам забрани холивудската комедия Барби, след като държавните филмови цензори
Коментари Харесай

Виетнам забрани филма Барби заради показана карта в полза на Китай

Виетнам забрани холивудската комедия " Барби ", откакто държавните кино цензори се възпротивиха на подиуми, в които картата на противоречивото Южнокитайско море е нарисувана в интерес на Китай, оповестиха виетнамски медии.

" Съветът за кино критика изгледа кино лентата и взе решение да забрани прожектирането му във Виетнам заради нарушаване, обвързвано с " деветлъчната линия ", " съобщи шефът на Департамента по кино в страната Ви Киен Тхан пред държавната медия Дан Три, съобщи 19 мин.

Линията на деветте тирета е U-образна граница през Южнокитайско море, която претендира за множеството от залежите на петрол и газ, морските пътища и стратегически мечтаните от Пекин земни маси, в това число островите Парасел и Спратли, остров Пратас и брега Макълсфийлд.

Филмът " Барби ", в който вземат участие Марго Роби в ролята на титулярната кукла и Райън Гослинг в ролята на нейния другар Кен, трябваше да бъде пуснат на пазара във Виетнам на 21 юли, само че след публикуването на решението на Ханой беше отстранен от уебсайтовете на кината.

Националният съвет за оценка на филмите във Виетнам е претрупан със задачата да ревизира филмите за прекалено принуждение и полови материали, както и за политически сензитивно наличие. Според държавната медия Tien Phong в няколко подиуми в " Барби " се появява обидната морска граница.

Заради подиуми с деветлъчната линия екшънът " Uncharted " беше неразрешен във Виетнам предходната година, а анимационният филм на Dreamworks " Abominable " беше изтеглен през 2019 година, а Netflix беше принудена да отстрани от разпространяване във Виетнам няколко епизода от сериала си " Pine Gap ". Романтичната комедия от 2018 година " Crazy Rich Asians " беше позволена за проявление, откакто беше отстранена сцена, която показваше обидната граница, отпечатана върху дизайнерска чанта.

Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван също оспорват претенциите на Пекин към Южнокитайско море. Макар че през 2016 година трибуналът в Хага се произнесе в интерес на Филипините по въпроса, отхвърляйки претенциите на Китай, Пекин, както се твърди, е пренебрегнал решението. 

Китай се трансформира в толкоз рентабилен пазар за холивудски филми, че американските режисьори към този момент вземат решения за наличието им, като се преценяват толкоз или повече с това по какъв начин ще се показват на китайския пазар (и дали ще преминат през китайската цензура), в сравнение с с това по какъв начин ще бъдат признати вкъщи. Не всички американски блокбастъри обаче стават шлагери в Пекин. Филмът " Малката нимфа " на Дисни, подложен на критика в държавните медии за " насилственото включване на малцинства " и " мързеливия и безконтролен сюжет ", се показа толкоз зле, че влезе в интернационалните заглавия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР