Виенският симфоничен оркестър със солист Марио Хосен и диригент Найден

...
Виенският симфоничен оркестър със солист Марио Хосен и диригент Найден
Коментари Харесай

Знакови пловдивски артисти излизат на сцената с Виенският симфоничен оркестър

Виенският симфоничен оркестър със солист Марио Хосен и диригент Найден Тодоров идва в Пловдив за два концерта на 9 и 10 септември на Античния спектакъл.
Прочетете още
 За историята му от персоналния си профил описа цигуларят: 

" Основан през 1900 година, през днешния ден Виенският симфоничен оркестър се подрежда измежду водещите сформира в света. В историята му са вписани министър председатели на впечатляваща поредност от творби, които през днешния ден са естествено „ закотвени “ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „ Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „ Gurre-Lieder “, Концерт за пиано на Морис Равел, „ Русалката “ на Александър декор Цемлински и доста други.

Виенският симфоничен оркестър пише музикалната история със смели, авангардни стратегии, измежду които е именит “Watschenkonzert ” от 31 март 1913 година, когато Арнолд Шьонберг дирижира свои лични творби и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон декор Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към международните подиуми. Сред солистите и диригентите на оркестъра свети името на Херберт декор Караян, който през 1928 година извършва във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт декор Караян – музикален шеф на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до през днешния ден „ Виенски типичен тон “ на състава.

В голямата поредност диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев.

Първият концерт на популярния оркестър е на 18 януари 1900 година под диригентството на маестро Фердинанд Льове /1965-1925/, прославен австрийски диригент. В програмата са включени Увертюра от операта „ Оберон “ на Карл-Мария декор Вебер, симфония номер 36 „ Линц “ на Моцарт, „ Розамунда “ от Франц Шуберт и симфония номер 3 „ Ероика “ на Бетовен. А когато 1928-а солист на оркестъра е пианистът Херберт декор Караян с осъществяване на 3 концерт за пиано на Панчо Владигеров, бъдещият популярен диригент е на 20 години, а композиторът на 29.

Но две години преди този момент - през 1926 година, Караян се дипломира в Залцбургския Моцартеум със компетентност пиано, изпълнявайки Първия клавирен концерт на Панчо Владигеров. Вероятно за това той е бил повлиян от своя учител Бернхард Баумгартнер, който през август 1924 година в границите на Залцбургския фестивал има концерт със модерна музика, в който е включен Първият концерт за цигулка от Панчо Владигеров в осъществяване на брата на композитора Любен Владигеров. През 1929-а Караян прави дебюта си като диригент с операта „ Сватбата на Фигаро “ на Моцарт и поставя началото на пътя си като един от най-великите музиканти освен на 20 век. Настоящият основен диригент на Виенския симфоничен оркестър е Андрес Ороско-Естрада, роден в Меделин, Колумбия 1977 година. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР