Виенчани имат възможност да си направят PCR тестове с гаргара

...
Виенчани имат възможност да си направят PCR тестове с гаргара
Коментари Харесай

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенчани имат опция да си създадат PCR проби с гаргара за COVID-19 по домовете благодарение на велокуриери. Хората със подозрения за корона инфекция първо се съветват на специфичен телефон, специалистите вземат решение дали да изпратят екип за тестване. В случай, че лицето дава отговор на избрани критерии, то няма да заплати нищо - разноските се поемат от Община Виена. Има опция за обслужване и на искащи да си създадат теста срешу възнаграждение, в случай че не могат да отговорят на условията.
Разработеният от виенски учени способ с гаргарата безспорно е по-приятен от този с памучните тампони и се прави без медицински личен състав, а резултатите идват до потребителя до 24 часа. Логистиката се прави с колела или електромотопеди на „ Велоче “ – особено подготвените куриери носят нужните материали, изчакват тестът и я доставят в лаборатория за разбор. 
Новата услуга разрешава бързо увеличение на броя на тестваните лица и редуциране на времето за обработка. Плановете са за взимане на над 1000 проби на ден. „ Велоче “ на първо време получават поръчка за тест от специфичния телефон, по-късно прецизират с всеки претендент комфортно време за посещаване. Чрез SMS по-късно се изпращат данни за тричасов прозорец, в който ще дойде пощальон и часът, след който не трябва да се приема храна, с цел да се получат правилни резултати.
Самата процедура е доста елементарна – подлежащият на тест получава шишенце с разтвор на домакинска сол и захар, прави гаргара за 60 секунди и изплюва течността в специфична епруветка. Учените от Виенския институт за молекулярна патология, които създадоха метода, са безапелационни, че резултатите от тест с гаргара са тъкмо толкоз надеждни, колкото и с памучните тампони. 
Самият вирус се намира в задната част на устата и гърлото, където течността при гаргарата доближава безпроблемно. Целта на акцията е да се избегне скупчването на голям брой вероятно инфектирани пациенти за предоставяне на проби в лечебните заведения и лабораториите.
Освен сегашната мярка, Виена има и три по този начин наречени " тестови улици ", където всеки може да отиде с автомобила си и да даде проба през прозореца, без да слиза. В учебните заведения при нужда се изпращат мобилни екипи за всеобщо тестване. Освен това от началото на октомври действа и специфичен „ клъстърен бус “ на Виенската здравна асоциация, който обработва бързи проби по така наречен LAMP способ, чиито резултати излизат за половин час.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР