Виена. За мен е огромна чест да бъда тук с

...
Виена. За мен е огромна чест да бъда тук с
Коментари Харесай

Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ вдигна на крака публиката в катедралата „Св. Стефан“ във Виена

Виена. За мен е голяма чест да бъда тук с Вас. Бях си подготвил тирада, която няма да прочета. На това свещено място, с тези невероятни гении, които ще чуем по-късно, политиката няма място. Това съобщи министърът на културата Боил Банов пред над 500 души аудитория, измежду които десетки дипломати и представители на политическия хайлайф в Австрия, пристигнали в катедралата „ Св. Стефан “ да чуят концерта на Камерния отбор „ Йоан Кукузел – Ангелогласният “ късно във вторник, оповестиха от пресцентъра на министерството .
Събитието е проведено от Министерството на културата и Българския културен институт „ Дом Витгенщайн “ – Виена и е част от културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Изпълненията на хор „ Йоан Кукузел “ подвигнаха на крайници публиката и бяха удостоени с нестихващи овации. За повече от век концентът на Ангелогласните бе първото събитие в катедралата „ Св. Стефан “, проведено от друга страна.
Камерният отбор „ Йоан Кукузел – Ангелогласният “ е част от не едно знаково за България събитие. Те участваха в тържествения концерт във връзка подписването на контракта за присъединение на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, напролет на 2005 година, както и в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 година в известната базилика „ Санта Мария Маджоре ”. Техните осъществявания са звучали и в „ Нотр Дам “ в Париж, както и в голям брой храмове по целия свят. Сред публиката им е била тази в двореца „ Хофбург ” и във Ватикана. Ансамбълът е първият, изнесъл на концертния подиум в България и чужбина старинните православни песнопения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР