Виена се превърна в най-засегнатия жилищен пазар сред големите европейски

...
Виена се превърна в най-засегнатия жилищен пазар сред големите европейски
Коментари Харесай

Богатата европейска столица, която стана епицентър на жилищната криза в Европа

Виена се трансформира в най-засегнатия жилищен пазар измежду огромните европейски столици. Двуцифрения спад на цените на парцелите надмина даже мощно засегнатия Стокхолм. Това се демонстрират данните на Bloomberg City Tracker.

Столицата на Австрия отбелязва спад от 12,2% на годишна база, до момента в който за съпоставяне в Стокхолм цените се намаляват с 6,4% по данните на Bloomberg. Някои пазари даже регистрират растеж, като да вземем за пример Мадрид, Милано и Цюрих.

Причината за спада на цените на жилищата в австрийската столица се дължи на по-строгите правила за ипотечните заеми. Средната цена на кв. метър през май се намалява до приблизително 7084 евро. Очакват се по-нататъшни спадове.
 Имотни сривове: Нидерландия означи най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам
Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар означават най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 година броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

Жилищните пазари в европейския район са на разнообразни талази, поради особеното влияние на по-високите лихвени проценти, което визира повече някои области, до момента в който неналичието на предложение и изоставащите проблеми от международната финансова рецесия трансформират обстановката в други.

Пандемията повлия на цените на жилищата - блокировките насърчиха хората да се реалокират в по-големи жилища. Освен това някои държавни управления вкараха тласъци за закупуване на нов дом.

Според данните на City Tracker областите, които бяха наранени от световната финансова рецесия, в този момент не подложени на толкоз огромен спад, до момента в който градовете, които са се нараснали на фона на десетилетия на на ниска цена дълг, страдат повече.

Растящите лихвени проценти и инфлацията карат от ден на ден фамилии във Виена да се стопират жилища чартърен като вид, вместо да купуват, съгласно организацията за недвижими парцели Real Immobilienvermittlung GmbH.
 Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия
Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия

Спадът е 33% в границите на година

Въпреки спадът, цените към момента са нараснали. По-достъпните условия на финансира по време на пандемията повишиха и търсенето на жилища, а съгласно централната банка на Австрия цените на жилищата във Виена са били с 40% над фундаменталната стойност в края на 2022 година

След стягането на кредитните пазари и размерът на новите ипотечни заеми, издадени на австрийски семейства, спадна с над 60% през март, по отношение на година по-рано съгласно данни на централната банка.

Освен Виена, и Швеция се оказа изключително уязвима към покачващите се лихви, което повлече цените в Стокхолм, само че там спадът на цените се забави през последните месеци.

В Дъблин горещият пазар също се охлажда със спад през март от 2,4%. Ирландското държавно управление обмисля въвеждане облекчения за ипотечни заеми за потребителите.

Въпреки дефицита на жилища, цените в Берлин също се намалиха, спадайки с 1% през април.

От друга страна в Милано и Мадрид - пазари, които бяха мощно наранени от последния срив, цените към момента се повишават. Цените в Цюрих също се повишиха.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР