Виена. Българското председателство на Съвета на ЕС и ключовите теми

...
Виена. Българското председателство на Съвета на ЕС и ключовите теми
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря с австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите

Виена. Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и основните тематики от европейския дневен ред бяха във фокуса на срещата на вицепремиера Екатерина Захариева и австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Те разговаряха през днешния ден, в границите на визитата на българския първи посланик във Виена.
Захариева и Блюмел разискаха Брекзит, идната Многогодишна финансова рамка на Съюза, тематиката с миграцията и опазването на външните граници на Европейски Съюз. „ Благодаря на Австрия за декларираната поддръжка за присъединение на България към Шенгенското пространство. Страната ни от дълго време е подготвена за участие в Шенген и ще разчитаме на вашата поддръжка и в бъдеще “, съобщи Захариева пред министър Блюмел.
Българският министър означи поредните старания на държавното управление ни за приемането на България в „ чакалнята на еврозоната “. Имаме постоянен стопански растеж от 4%, безработицата е единствено 6%, добави тя.
По време на срещата си Захариева и Блюмел показаха удовлетворение от взаимната работа на България и Австрия по тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани и общото виждане, че тя е единствената опция за непоклатимост и разцвет в района. Този главен приоритет Българското председателство ще бъде удължен от Австрия, която поема поста през втората половина на 2018г., увери от своя страна Гернот Блюмел.
„ Има осезаема положителна наклонност във връзка с европейската вероятност на Западните Балкани “, означи Екатерина Захариева. Тя добави, че част от страните са по-напреднали в този развой и уточни като образец Черна гора и Сърбия. Черна гора има сериозен прогрес, отворила е 32 преговорни глави и краткотрайно е затворила три. Сърбия също напредва, като все още е отворила 12 глави, като две от тях са краткотрайно затворени, добави вицепремиерът. Захариева изрази вяра, че Албания и Република Македония могат да получат рекомендация за започване на договаряния през актуалната година.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР