Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води

...
Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Вие трябва да сте елита на нацията, който води другите

" Вие би трябвало да сте измежду елита на нацията, който води след себе си другите ". С тези думи се обърна към бъдещите военни лекари началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски ", оповестяват от болничното заведение. Днес се навършват 143 години от основаването на Военномедицинската работа в България. Годишнината бе маркирана с поднасяне на венци пред Паметника на починалите медицински чинове, ситуиран пред Военномедицинска академия (ВМА). На събитието участваха три от общо петте випуска, учащи се по специалността „ Военен доктор ”.

Мутафчийски благодари на всички курсанти за смелостта и напъните, които поставят в образованието си, с цел да бъдат готови за провокациите на специалността: Виждате, че тя продължава да бъде рискова, даже и в спокойно време. Отдадеността на работата в такива условия демонстрира, че качества като мъжество и жертвоготовност не са изгубили смисъла си за нас като експерти.

„ Ако през днешния ден изглеждаме огромни, то е тъй като стоим на раменете на нашите предшественици, които са титани! ” е мотото на генерации военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни способи и звена, е една от първопричините за днешните триумфи на ВМА ", сподели той.

Затова ние ще ви дадем благоприятни условия, а от вас зависи дали ще се възползвате от тях, с цел да се изградите като почтени офицери и лекари, които да продължат славната традиция на ВМА, означи още началникът на ВМА.

По време на срещата си с курсантите той сложи фокуса върху самодисциплината, устойчивостта на характера и работата върху тяхното развиване: Човек не трябва да чака единствено да го ръководят и да извършва заповеди, той би трябвало да има вътрешно чувство за дисциплинираност. Важно е да сте физически устойчиви, тъй като сте си избрали специалност, в която сънят, да вземем за пример, е извънредно липсващ. По-добре свиквайте от в този момент да не спите. Ние не сме служители. Ние постоянно сме на работа, ние постоянно сме на своя пост. Защото, когато дадете клетва пред знамето на България, вие се заклевате в нещо свещено. И това не е работа, това е дълг – на всички места, когато и да е, без отмалялост и без искания ние изпълняваме нашата задача.

Да се закълнеш, че ще служиш на Родината си – по-голяма всеотдайност не знам. Затова още един път откровено Ви благодаря, че сте избрали пътя на военната медицина. Трябва да сте горди, че носите тази униформа. А вашите родители би трябвало да са два пъти по-горди, обърна се генерал-майор проф. Мутафчийски към курсантите.

По-късно те имаха опцията да посетят част от водещите клиники освен на равнище ВМА, само че и в народен мащаб, както и да се срещнат с едни от най-именитите лекари, които ще бъдат техни ментори по пътя към огромната медицина. Изгледаха и проява в новоизградения Военномедицински симулационен подготвителен център, в която участваха също курсанти от направление „ Военен доктор ”.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР