Вие сте от родителите, които твърдо вярват, че за развитието

...
Вие сте от родителите, които твърдо вярват, че за развитието
Коментари Харесай

Хвалете детето с мярка

Вие сте от родителите, които твърдо имат вяра, че за развиването и самочувствието на детето е потребно да го хвалите

Щедро го аплодирате при всеки триумф, при всяка добра постъпка. Толкова обилно, че от време на време се чудите дали не прекалявате. Но то е толкоз щастливо, като чуе „ Браво “, че не можете да се сдържите да го изричате даже за дреболии.

Е, за дреболии не трябва. Всичко във възпитанието би трябвало да е с мярка. Именно тя е сложната, само че ето какво споделят научните теории и проучвания.

Пет „ Браво “ дневно го вършат по-послушно

Психолозите и педагозите споделят, че най-ефективният способ за образование е посредством поощрения. Британски учени настояват, че даже е непослушанието може да се справите дейно, като постоянно хвалите сина или щерка си.

Изследователският екип следил деца на възраст сред 2 и 4 години е цел да обясни по какъв начин им се отразяват похвалите. На майките и татковците била сложена задачата да ги споделят колкото може по-често.

Експериментът открил, че децата, чиито родители ги хвалили не по-малко от пет пъти на ден , били по-спокойни, по-устойчиви на стрес и с по-добро държание.

За да чуят от мама и баща хвалба и приятни думи, децата се стараеха да се държат примерно, изясняват учените.

И въпреки всичко не трябва да гоните численост. Иначе може да изпаднете в другата прекаленост – да казвате „ Браво “ без съображение.

Правилно е да хвалите за същински достижения и усилия, акцентират специалистите. Хората, които като дребни са били хвалени за всяка дреболия, елементарно се предават пред компликациите , не възприемат рецензия и са мощно подвластни от непознатото мнение, показват те.

Имат и напълно практични рекомендации по какъв начин да уцелите мярката, като се преценявате и с възрастта на детето си.

До 3 години не пестете

Щом ще прилагате позитивно образование, още като се роди бебето, обърнете съзнанието си в тази посока. Така ще си съзцадете настройка и ще започнете да забелязвате мотивите, по които можете да възкликнете „ Супер си “, „ Страхотно се оправи “, „ Благодаря ти, че прояви самообладание, до момента в който си свърша работата “ и така нататък Колкото по-малко е детето, толкоз по-щедри би трябвало да сте на похвали.

До 3 години не се тормозете, че ще го разглезите. Поощрявайте го за всяко достижение и усърдие освен с думи, а е прегръдка, целувка , ласка. В тази възраст така наречен тактилни чувства са даже по-важни от думите.

Хвалете, само че и обяснявайте за какво

В идващите години към похвалите за триумфи и усърдие прибавете също и за положително държание, за автономия, за оказана помощ. Когато чуе похвали и благодарности, детето е доста гордо със себе си.

Именно това е ключът и към послушанието – възнаградили сте приличното му поведение и идващия път още веднъж можете да разчитате на него.

В предучилищна възраст родителите би трябвало да акцентират триумфите в креативен действия, желанието и сръчността синът или щерка ви да направи нещо с ръцете си, интелектуалните достижения – да вземем за пример научени наизуст стихчета, познаване на буквите и цифрите.
Вече може да мотивирате, като съм похвалите прибавите премия – в допълнение време за занимания с мама и тате. Това е доста ефикасен метод за подучване, споделят педагозите. Кажете „ Ще си поиграем, щом си дори-суваш рисунката, научиш стихчето “ и така нататък

Децата в началните класове аплодирайте, когато реализиран триумфи в учебно заведение, оказват помощ в домакинската работа, демонстрират добрина и сърдечност. Към премиите можете да включите и срещи с техни другари.

Похвалите извършват позитивна възпитателна функционалност, когато обяснявате на детето за какво ги получава. Така то схваща кое е положително, научава се да постъпва по този начин, както го изисква обстановката, гради у себе си скъпи качества и изпитва задоволство от тях.

Бъдете откровени и съответни: „ Толкова хубаво направи тази апликация. Съчетал/а си прелестно цветовете. И не се отхвърли, макар че срещна компликации с изрязването. Браво на теб “.

Отминавайте дреболиите, отличавайте значимото

Но въпросът за мярката стои от самото начало след 3-годишна възраст. Всеки път преценявайте какъв брой великодушни да сте в похвалите. Родителското „ Браво “ към този момент не трябва да е за дреболии. Нищо не ви коства да го изричате, само че откакто е обикновено 5-годишният ви наследник да си закопчава самичък ципа на якето, за какво да получава похвали за това. Не бива обаче да оставяте без внимание значимите достижения и действия, които основават позитивни привички и му дават самочувствие, че се оправя чудесно.

Принципът е да хвалите за съответни достижения и доста добре да дозирате. Целта е детето последователно да свикне, че положителните постъпките се правят безкористно, че положителното държание и достиженията са нужни на самото него. Мама и баща ги правят оценка, само че не изливат толкоз доста екстаз, тъй като то към този момент е пораснало и е напълно естествено да се оправя.

Аплодисментите дори може да нанесат щета, в случай че родителите прекаляват. Те пречат на детето да образува вярна оценка за себе си, предизвестяват педагозите

Свикнало на пресиления от околните, още в забавачката то е разочаровано, тъй като госпожата не го хвали за нещата, с които е обикновено да се оправя на тази възраст. Не споделя „ Браво “ за напълно елементарната рисунка.

За жал животът към този момент е престанал да го приветства несправедливо и по този начин ще бъде постоянно отсега нататък. Много пъти няма да получава похвали и когато изцяло ги е заслужило.

Прекадените похвали крият риск да допринесат за образуване на ниско самочувствие у порасналото дете, предизвестяват психолозите. Ако сте го превъзнасяли, че е най-красивото, най-умното и най-талантливото, щом попадне в детската градина или учебното заведение, тази визия може да претърпи съществено поражение.

Проучванията демонстрират, че най-висока самокритика имат децата от предучилищна възраст. След това те сами схващат, че измежду връстниците им има по-умни, по-способни и по-красиви.

Култът към поощрения пречи

Детето развива фетиш към поощрения, когато стартира да се стреми да реализира най-хубавия резултат, тъй като ще получи похвали и награди. Най-късно в началните класове родителите би трябвало да му дадат да разбере, че е обикновено да съумява, когато поставя старания, и че за това никой не му дължи овации. Ще ги получава единствено за в действителност огромни триумфи.

Но паралелно с тях от време на време ще претърпява и несполуки. Не бива да се потиска, тъй като и те са част от живота. Просто би трябвало да се опита да разбере за какво са се случили и да не повтаря неточности, в случай че е позволило.

Психолозите обръщат внимание на извънредно значимо предписание, което доста родители подценяват. В устрема си да не прекаляват с незаслужени похвали за към този момент попорасна-лото дете, те не помнят да го хвалят за положителните цели, стремежът към тях, работата да бъдат реализирани, даже в случай че заради някакви аргументи не се получи най-хубавият резултат.

Инфо: chips-journal.ru

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР