„Вие сте жива легенда в Армения с онова, което сте

...
„Вие сте жива легенда в Армения с онова, което сте
Коментари Харесай

Посланик Армен Едигарян: ”Вежди Рашидов е жива легенда в Армения”

„ Вие сте жива легенда в Армения с това, което сте създали след пагубното земетресение през 1988 година, оставили сте доста дълбока диря с положителното си дело, което и в този момент, след 32 години се предава от уста на уста, с цел да го знае и помни и младото потомство.”

С тези думи новоназначеният дипломат на Армения у нас Армен Едигарян се обърна към ръководителя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов на срещата им през днешния ден в Народното събрание.

Вежди Рашидов е почетен жител на Армения поради изключителния си жест към арменския народ след земетресението, когато дружно с художника Георги Трифонов подаряват на най-пострадалия регион в град Спитак 60 хиляди $ от изложбата си в Индия и от последвалата галерия във Франция.

Двамата създатели са на летището в Москва на път за Делхи, когато ги застига вестта за огромното естествено злополучие и спонтанното им решение е всички пари от продадените картини да бъдат дарени на Армения.

Миналата година Вежди Рашидов получи и специфичен документ от арменското държавно управление поради скъпата си помощ за бедстващото население на Спитак през 1988г. Той е и притежател на златен орден на Армения за извънреден принос в региона на културата.

По време на срещата беше разисквано положението и вероятностите на културното съдействие сред двете страни. Вежди Рашидов показа, че едни от най-изявените създатели от арменски генезис в България са негови персонални близки другари. Посланик Едигарян посочи, че арменската общественост у нас е натурален мост за обичайно положителните връзки сред двете страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР