Вие сте един американски герой от XXI век, заяви Ед

...
Вие сте един американски герой от XXI век, заяви Ед
Коментари Харесай

Facebook се провали пред съда на общественото мнение

" Вие сте един американски воин от XXI век ", съобщи Ед Марки, сенатор от Демократическата партия от Масачузетс. Обръщението му не беше към създателя на една от най-големите компании в страната, Фейсбук, а към дамата, която откри виновност в нея. Франсис Хауген, която е работила в колоса за обществени медии, преди да стане негов изобличител, свидетелства пред подкомисията на Сената за повече от три часа на 5 октомври, наблягайки " моралния банкрут " на Фейсбук и омаловажаването на нездравословното влияние на компанията, включващо разпалване на меланхолия измежду младежите и етническо принуждение.
Отдавна има съмнения
Обществеността от дълго време подозира Фейсбук за двустранна токсичност. Това, което липсваше, бяха изобличаващите вътрешни прессъобщения, които да го потвърдят. Това се промени, когато Хауген даде голям брой корпоративни документи на регулаторните органи и на Wall Street Journal. Собственото частно изследване на Фейсбук да вземем за пример откри, че уеб сайтът му за шерване на фотоси Instagram се отразява на мислите на тинейджърите за самоубийство и утежнява питателните разстройства измежду тях. И въпреки всичко си направи труда да изпрати на младите си консуматори ангажиращо наличие, което разпали тревогата им, като в същото време продължи създаването на версия на своя уебсайт за консуматори под 13-годишна възраст (Facebook от този момент спря тези проекти заради напън от обществеността).

Сенаторите, които не могат да се спогодят за безспорни неща като заплащането на държавните разноски, се сплотиха против общия зложелател и дадоха обещание на Хауген, че ще търсят отговорност от Фейсбук. Но компанията се е замесвала в кавги и преди. Конгресът неведнъж е призовавал софтуерни шефове за гневни разпити и обществено засрамване, без да подхваща директни дейности по-късно. Изслушванията в Конгреса " в действителност нямат значение ", споделя Пол Галант от Cowen Washington Research Group, която наблюдава софтуерната политика. През 2018 година различен вътрешен осведомител упрекна Фейсбук поради съдействието си с Cambridge Analytica, изследователска организация, което разреши данните на потребителите да се събират без тяхно единодушие и да се употребяват за политическо профилиране от акцията на Доналд Тръмп. Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отиде във Вашингтон, с цел да се извини, а през 2019 година американската организация за отбрана на потребителите, Федералната комисия по търговията, се съгласи на съглашение за 5 милиарда $ с Фейсбук. Това е най-голямата санкция, налагана в миналото на софтуерна компания. Никакви закони обаче не бяха изменени, с цел да лимитират неприятното държание на компанията.
Повратна точка
Този нов случай с нередности може да бъде повратна точка, споделя Блеър Левин от New Street Research. Вредното влияние на обществените медии върху децата и младежите е проблем, който надвишава пристрастията и е по-лесен за схващане, в сравнение с подлото събиране на данни, всеобщата дезинформация и други " грехове " в обществените мрежи.

Ако Конгресът извърши стъпките в законодателството, евентуално ще се концентрира върху отбраната на децата онлайн, за разлика от по-широките промени, за които към момента няма политически консенсус. Например Конгресът може да актуализира и укрепи Закона за отбрана на персоналните данни на децата онлайн (COPPA), който беше признат през 1998 година и не разрешава събирането на данни от деца под 13-годишна възраст. Някои желаят да разширят отбраната и за младежи над тази възраст. Други законодателни оферти се целят към манипулативни маркетингови и дизайнерски характерности, които вършат обществените медии толкоз пристрастяващи за младите.

Въпреки всичко най-значителното влияние на Хауген върху огромните софтуерни компании може да се окаже това, че да въодушеви и други да излязат и да оповестят за злоупотребите на своите работодатели. Whistleblower Aid, група за правна поддръжка, която е помогнала за делото на Хауген, е получила повече позвънявания, откогато разкритията ѝ са станали обществени.
Капитал - брой 41 Разкритията могат да въодушевяват и други да оповестят за злоупотреби на своите работодатели.
" Случай като този отваря шлюзовете и ще задейства още стотици каузи ", предвижда Стив Кон, юрист, който съставлява няколко известни информатори. Просто погледнете свадите в швейцарските банкови или фармацевтични компании, с цел да разберете всеобщото разпространяване на подаването на сигнали, споделя той. Според Сири Нелсън от Националния център за осведомление, юридическа компания за отбрана, такива информатори освен трансформират компании, те " трансформират цели промишлености ".
Чакат се други сходни разкрития
Има няколко фактора, които вършат софтуерната промишленост " узряла " за информатори. Едната е културата ѝ за занемаряване на разпоредбите и историята ѝ на непокорство. Друг фактор е правната рамка, която прави подаването на сигнали по-малко проблематично и по-привлекателно, в сравнение с преди. Законът на Дод-Франк, който беше признат през 2010 година, дава по-голяма отбрана на подаващите сигнали, като предотвратява отмъщението от страна на работодателите и предлага награди за сполучливите случаи в размер на 10 - 30% от парите, събрани от глобите против компанията. Към днешна дата Комисията за скъпи бумаги и фондовите тържища е изплатила 1 милиарда $ на 207 лица, подавали сигнали, в това число повече от 500 млн. $ през тази финансова година.

Ако опасността от обществен позор насърчава корпоративната отговорност, това е добре. Но това също може да направи софтуерните компании по-малко транспарантни, предвижда Мат Перо, някогашен шеф във Фейсбук, който е шеф на Центъра за софтуерна политика в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Хората може да станат по-малко склонни да споделят нетрадиционни хрумвания, в случай че се тормозят от обществени течове; фирмите могат да станат по-малко отворени с личния състав си; и ръководителите биха могли да стартират да включват единствено шепа приближен върховен личен състав в срещи, които другояче биха могли да бъдат по-малко лимитирани.

Ръководителите ще би трябвало да свикнат с повече течове. Марк Зукърбърг отхвърли каквито и да било нарушавания в блог, като написа, че " в основата на тези обвинявания е концепцията, че ние даваме приоритет на облагата пред сигурността и благосъстоянието. Това просто не е правилно ". Ник Клег, вицепрезидент на Фейсбук по политиката и световните въпроси, отбрани компанията и отхвърли изказванията на Хауген в обширна записка до личния състав на компанията. Измина напълно малко време, преди бележката да бъде споделена с публицисти. Фейсбук и други огромни софтуерни компании, които бяха подложени на критика за нарушение на поверителността на хората онлайн, също не могат да разчитат на никаква дискретност.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Свят
" Вие сте един американски воин от XXI век ", съобщи Ед Марки, сенатор от Демократическата партия от Масачузетс. Обръщението му не беше към създателя на една от най-големите компании в страната, Фейсбук, а към дамата, която откри виновност в нея. Франсис Хауген, която е работила в колоса за обществени медии, преди да стане негов изобличител, свидетелства пред подкомисията на Сената за повече от три часа на 5 октомври, наблягайки " моралния банкрут " на Фейсбук и омаловажаването на нездравословното влияние на компанията, включващо разпалване на меланхолия измежду младежите и етническо принуждение.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР