Вие подкрепихте Украйна съвсем открито, заради което бяхте принуден да

...
Вие подкрепихте Украйна съвсем открито, заради което бяхте принуден да
Коментари Харесай

Александър Невзоров: Украйна защитава Европа от путинските орки

Вие подкрепихте Украйна напълно намерено, поради което бяхте заставен да напуснете Русия. Защо Зеленски да се нуждае тъкмо от Вас и да Ви дава поданство?

Гражданството на тази страна сега е доста висока чест, доста висока оценка. Защото Украйна е страна страдалец, страна воин и страна спасителка на цялото човечество, тъй като хиляди пъти съм казвал: в случай че не беше Украйна, орките на Путин към този момент щяха да са надълбоко в Европа. Тя понесе цялата тежест на удара.

Вие бяхте народен представител в Държавната дума четири мандата. Защо не предприехте нещо, откакто можехте да измененията нещата още тогава? И беше ли в действителност допустимо това, можеше ли злополуката от февруари 2022 година да бъде предотвратена?

Мисля, че това не можеше да бъде предотвратено по никакъв метод. Русия трябваше да се върне към естественото си положение на тирания, експанзия, милитаризъм, нелепост, параноя и плячкосване на съседите си. Това е същинският ѝ облик, избран от историята, това е единствената ѝ работа, в действителност даже развлечение и забавление. Какво друго може да направи Русия? Никаква просвета, никакво изкуство, никакви групи по ползи като НАТО - те не са разрешени там. И в действителност – сходно на дете, което е изгонено от всичко, не е мечтано, презряно е и е озлобено, тя седи и измисля каква гнусота може да направи някъде другаде.

А какво става с изследователската Ви активност? Преди да напуснете Русия се занимавахте с това да изследвате и поставите диагноза на съветското общество, което обаче е допустимо единствено в самата Русия. Променят ли се в този момент предметът и методите на проучване?

Загубих опцията да очертавам някои дребни елементи от живота. Но в този момент картината на Русия е толкоз елементарна, че съответствува с всички останали фашизми, каквито е имало доста в историята на човечеството, като се стартира от епохата на Месопотамия. Защото на процедура всяка тирания, всяка автократична монархия по един или различен метод е костюмиран, само че фашизъм. Навсякъде, където виждаме господството на религията, на една идеология, която не може да бъде унищожена, ще открием тези еволюционни корени на фашизма.

Готово ли е съветското общество да се съпротивлява на режима, или те работят в синхрон?

Разберете - доста е елементарно да се заразиш с фашизъм, както е елементарно да се заразиш с антракс, проказа или бубонна чума. Няма проблем да се заразиш, изключително когато има замърсител, който е отровил всички водоизточници, който е направил всичко, с цел да болести популацията, да го докара до това трагично положение. Но лекуването е съвсем невероятно. По предписание фашизмът си отива единствено с физическите си носители.

Хората, които поддържат фашизма, както казвате, или които се усещат напълно удобно с всичко това, осъзнават ли какво поддържат? Едно е да подкрепяш всичко от дивана, друго е да те активизират. Готови ли са тези хора да се изправят против украинските танкове?

По мое мнение, изрично не. И в случай че приказваме за национализъм би трябвало да признаем, че времето на това разбиране отминава. Тази визия беше подкопана, разтърсена от основаването на Европейски Съюз, когато границите внезапно престанаха да бъдат граници, когато внезапно се появи опцията да бъдеш жител на Европа в доста необятен смисъл на думата. Това беше голяма гражданска война и голямо видоизменение освен в географски, стопански, само че и в антропологичен проект. Защото за пръв път на индивида е дадена изключителна независимост. Тя визира съвсем целия свят. И мисля, че би трябвало да се примирим с обстоятелството, че виждаме последния век на патриотизма. Някъде, да вземем за пример в Украйна, той кипи, нагорещен е до алено, същински е, пресен, като че ли преди малко изкован.

Но в Русия той въобще не съществува. Те просто мечтаят, тези, които в този момент са за Путин, за съветския фашизъм, за войната - те си мислят, че постоянно ще са в позицията единствено да изпращат хора на фронта. Те не схващат, че ще би трябвало сами да отидат там. Мислят, че постоянно ще пращат хората на разстрел или към пандиза, не схващат, че доста скоро тези затвори ще бъдат запълнени от самите тях, които не държат задоволително високо в ръцете си новия знак Z, които не са нарисували задоволително огромна писмен знак, обозначаваща половин свастика, на коремите и реверите си. Те също ще бъдат там, просто към момента не го осъзнават.

Какъв, съгласно Вас, е най-вероятният излаз от събитията в Украйна?

Най-вероятна е военна победа за Украйна, позор и покруса за Русия и следващ разпад, който евентуално ще бъде съпроводен от комплициране, безпорядък и бурни митинги. Това ще бъде още едно главоболие за целия свят, тъй като гибелта и хаосът, които ще се пренесат от Украйна в Русия, няма да накарат никого да се почувства по-добре. А Русия няма да спре да съставлява заплаха за всички. И не знам какъв брой време ще отнеме всичко да се успокои и да придобие мирна форма, в която 140 милиона души няма да бъдат изгнаници.

Автор: Валя Морфер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР