Вие не искате да се строят ядрени мощности, а едно

...
Вие не искате да се строят ядрени мощности, а едно
Коментари Харесай

Гуцанов от БСП яростно заговори за голяма евентуална авария в АЕЦ Козлодуй, ако се използва AP1000. Делян Добрев го опроверга

Вие не желаете да се строят нуклеарни мощности, а едно бутафорно и ПР-ско мероприятие, тъй като сте наясно, че това, което вършиме - не може да бъде осъществено. Това сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия по време на дебатите по отношение на ЗИД на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Според него се показва подправено политическо предпочитание.

" Единственото, което ще извършите е да изчезнат едни големи средства от бюджета на страната, или по някакъв различен метод. Говорим за милиарди. Но да не се реализира това, което желаете. Искате да се създадат нуклеарни блокове само и единствено по абстрактен план. Някъде вие чували ли сте постройка да се строи единствено по абстрактен план? Няма такова нещо. Но вие сега, с цел да можете да извършите по този начин, че " Уестингхаус " и технологията AP1000 да стане технология, която да я реализирате, сте подготвени да измененията закона и това ще извършите по-късно. За да можете по абстрактен план да построите тази централа. В света има единствено един единствен подобен нуклеарен блок, който работи по тази технология - във Вогъл. Другият е спрян. Той стартира с 14 милиарда и стигна до 30 милиарда $. Същите приказки, които министърът на енергетиката ги приказва са се говорили и в Съединени американски щати. И вършиме по този начин, че АЕЦ " Козлодуй " да бъде пробна площадка на една технология, която Англия отхвърли. Спрете се! Стига с този слугинаж. Това ще излезе крива сметка. Дано да не се стигне до огромна повреда, която след това не знам на кой ще виси на съвестта. Ако въобще се стигне до блокове, тъй като съгласно мен няма да се стигне нито до 7-ми, нито до 8-ми блок ", сподели Борислав Гуцанов.

" Искам да си дадете сметка дали ще бъдете положителни народни представители, или единствено ще се визиите пред вашите началници ", добави той и дефинира плана като " черна дупка за крадене на пари " .

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев отвърна на изявлението на депутата от Българска социалистическа партия:

" Текстовете, които сме внесли не са наша прищявка, а са дадени от Комисията за нуклеарно контролиране и от Министерство на енергетиката. Те са съгласувани във всички институции, които дават отговор за нуклеарната сигурност. Не вярвайте на спекулациите на господин Гуцанов. Всичко, което през днешния ден одобряваме, е в съгласие и е подкрепено от съответните институции ", сподели Делян Добрев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР