Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите

Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите ...

Камелия Нейкова: Новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство


"Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия", заяви президентът Румен Радев.

"Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано, благодаря на партия "Има такъв народ", че издигна кандидатурата ми за заместник-председател" допълни Камелия Нейкова.

По думите ѝ и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро.

"Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Камелия Нейкова.

"Аз също съм привърженик на машинното гласуване, но има рискове - това са логистиката, сертифицирането. Ползите са огромни - да се преборим с недействителните бюлетини, машините помагат да се реши корпоративният вот", отбеляза президентът Румен Радев.

Според него въпреки това трябва да се минимизира рискът, който носят машините по време на изборния процес.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

"Има уредба карантинираните лица да гласуват в мястото, където са поставени под карантина или в задължителна изолация", заяви в отговор Камелия Нейкова.

Източник: cross.bg