Вие как мислите? За или против сте? Препоръката е на

...
Вие как мислите? За или против сте? Препоръката е на
Коментари Харесай

Маските задължителни и на открито !

Вие по какъв начин мислите? За или срещу сте?

Препоръката е на специалисти по епидемиология и инфекциозни заболявания, от Министерство на здравеопазването считат, че разпространяването на COVID-19 ще намалее с 30%

Носенето на защитни маски и навън да стане наложително в София и страната. Това не е нова ограничаваща мярка, а усилване на контрола на ограниченията.

Този рекомендация бе направена през днешния ден на онлайн разискване на здравния министър доцент доктор Костадин Ангелов, заместника му доктор Бойко Пенков, специалисти от Министерство на здравеопазването и членове на Експертните препоръки по епидемиология и инфекциозни заболявания в границите на двучасов видеоконферентен диалог, оповестиха от Министерство на здравеопазването. 

Обсъдени още бяха продължителността на карантината, понижаване от 14 на 10 дни, както и въвеждането на спомагателни противоепидемични ограничения, които да нямат рестриктивен темперамент. След двучасовите диалози ще се ускори държавния здравен надзор посредством учестени инспекции.

Също по този начин бяха разисквани и критериите за изписването на пациенти с потвърден COVID-19 и кадровата обезпеченост с кревати и медицински експерти. Министърът изясни, че всички структури показват терзанията си, свързани с повишението на заболяемостта.

Маските или друго защитно средство, покриващо носа и устата, да се носят навън предлага в отчета си и основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. „ Мярката е най-леката и допустима мярка и след безапелационното мнение на специалисти и експерти, считам, че би трябвало да я въведем, разяснява министър Ангелов.

 

Според него тази противоепидемична мярка по никакъв метод не е ограничаваща. Очакванията са, че при засиления надзор и в случай че всички ние съблюдаваме ограниченията, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го създадем, добави здравният министър.

На  срещата се разяснява и хипотезата за понижаване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

 

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни заболявания, надлежно – проф. доктор Йорданка Стоилова, началник на катедра „ Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки “ на МУ-Пловдив и проф. доктор Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни заболявания, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, показаха изрично утвърждение както за носенето на маски навън, по този начин и за понижаване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като изискване за последното би трябвало да бъде неналичието на клинични признаци.

Критериите за изписване на болница на пациенти с потвърден COVID-19 ще бъдат преосмислени в частта образни данни, с цел да имат медиците по места по-голяма еластичност при оценка на самостоятелното здравословно положение на пациентите. Целта ни е да понижим разпространяването на COVID-19 без да постановяваме рестриктивни ограничения и да повлияваме върху обществения живот и психическото здраве на българите, изясни зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР