Вие бяхте върл радетел на ненамесата на държавата в икономиката.

...
Вие бяхте върл радетел на ненамесата на държавата в икономиката.
Коментари Харесай

Президентът скрастри бизнеса: Не искахте държава в икономиката, сега искате брутална държавна намеса

" Вие бяхте безжалостен труженик на ненамесата на страната в стопанската система. Това, което в този момент оферирате, е брутална интервенция на страната в стопанската система ". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към Васил Велев и другите представители на едрия капитал по веме на кръгла маса на тематика " Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позицията на България пред Европейски Съюз ".

Очаквано бизнесът изиска бърза държавна помощ поради скъпия ток на борсата. Президентът отговори, че желае ясни и съответни оферти, които да бъдат претворени в решения на служебното държавно управление.

Председателят АИКБ Васил Велев изиска свръхпечалбите на БЕХ и енергопроизводителите да бъдат върнати към компаниите като отплата за високите цени. Когато се оказва помощ на всички, а освен на някои, то това няма да бъде признато от Европейската комисия като държавна помощ, бе неговата теза. Това ни прибирало в едни минали времена, отвърна Радев и назова предлагането на Велев " брутална интервенция на страната ".

Кръглагата маса бе с присъединяване на премиера и част от служебните министри, с регулатора КЕВР, с БЕХ, с значимите държавни енергийни сдружения, синдикати, работодатели. Присъстваха и кметове на огромни общини.

Всички знаем, че в Европа се вихри невиждана, безпрезедентна досега енергийна рецесия. Тя не подминава и България. Причините са доста - световни най-много и от вътрешен темперамент. Не желая да се спирам на тях. Искам да прикани в действителност тези аргументи да не се политизират най-малко на тази кръгла маса, обърна се Радев към присъстващите. Той акцентира няколко пъти, че проблемите в бранш енергетика са трупани с десетилетия.
По думите му България е оставена без енергийна тактика в интервал, в който цяла Европа приспособява своята стопанска система към " Зелената договорка ".
Предишните ръководещи са говорили едно пред нашите служащи в мините и в ТЕЦ-овете, а направиха напълно друго в Брюксел, сподели още президентът.

Премиерът Стефан Янев е основал работна група, която да изготви напълно нова тактика за дълготрайното развиване на енергийния бранш. В същото време в кратковременен проект търсим най-точните решения, в това число и такива, които не са били прилагани досега. Ще търсим точно това - отбрана на българските производители, увери Янев.

От 1 ноември влиза в действие нова методика за пресмятане на цените на промишления ток, като понижението ще бъде с 30 лв. на мегаватчас. Щяло да има и други ограничения, които да доведат до промяна на цената на долу, уточни на собствен ред енергийният министър Андрей Живков. И регистрира като триумф смяната в метода на работа на енергийната борса, което изсветлило търговията на електрическа енергия. Ако се върви към краткосрочни ограничения за подпомагани на бизнеса, то те по-скоро следва да бъдат финансови, а не смяна в нормативните уредби, тъй като това лишава доста време, добави служебният министър председател.

До края на седмицата би трябвало да влезе в действие помощта от по 50 лв. на мегаватчас за дребните компании с оборот над 500 000 лв., регистрира министърът на стопанската система Даниела Везиева. Тази помощ следва да бъде изплатена в границите на месец, увери още тя. В дълготраен проект ще се работи по методика, която да разреши 25% от цената на въглеродните квоти да се връща назад към бизнеса под формата на обезщетения.

Ще се създаде сложен метод за поддръжка на обществено слабите и уязвимите групи в обществото предвид на високите цени на силата. Освен това страната нараснала доста средствата, които дава като енергийна помощ. " С актуализацията на бюджета за 2021 година отделяме за това 181 милиона лв., което е растеж с 41% спрямо 2018 година В обсега на тази помощ влизат над 30 000 фамилии ", съобщи общественият министър Гълъб Донев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР