Видяхме новата или може би тя вече не е нова,

...
Видяхме новата или може би тя вече не е нова,
Коментари Харесай

ГЕРБ: Видяхме координирана атака между ДБ и БСП за летище София |

Видяхме новата или може би тя към този момент не е нова, тъй като и на изборите за кмет на София се образува, коалиция сред Демократична България и Българска социалистическа партия, в координирана акция като партизански набег. Това сподели министърът на превоза и лидер на листа на ГЕРБ в София Росен Желязков.

По-рано през днешния ден съпредседателят на Демократична България , че българската страна се отхвърля от половин милиард лв. от името на народа при концесията. Румен Гечев от Българска социалистическа партия че опрощават такси на концесионера на Летище София. 

Според Желязков двете партии с едни и същи тези нападнаха с три Н-та: “некомпетентност, неначетеност и неплатежоспособност детайли от договорката и метода на българската страна за отсрочване на годишните концесионни хонорари ”.

Желязков напомни, че договорът за концесията на летище „ София “ беше подписан през юли м.г., а процедурата по нея продължи към 2-3 години. “През тези години бяхме очевидци на доста опити на Българска социалистическа партия да компрометират процедурата и да я спрат с разнообразни по формулата си офанзиви. От предходната година до момента тече така наречен „ временен интервал “, в границите на който би трябвало да се изпълнят предварителни условия, които са ангажимент на двете страни – българската страна и концесионерът, с цел да стартира ефикасната дата. Това значи концесионерът да замести досегашния летищен оператор “, изясни той.

Концесията планува в началото заплащане от 660 млн. с Данък добавена стойност. Това е абсолютно заплащане, което би трябвало да се извърши до юли тази година. “С финансиращите институции е декларирана готовността това да стане още в границите на този месец. Инвестиционната стратегия планува 624 млн. вложения, като в границите на първите години и построяването на нов „ Терминал 3 “ на летището, годишно концесионно заплащане за 35 години годишно в размер по-голям от 32% от приходите, само че не по-малко от 24,5 млн. евро на година. Сумарно тези заплащания в най-малкия си размер подсигуряват, че летище „ София “ през идващите през идващите 35 година ще бъде финансирано с близо 2 милиарда ”, сподели Желязков.

Според неговите сметки единствено първичното концесионно заплащане от 660 млн. с Данък добавена стойност ще заплати предплатено за 35 години напред два пъти по-голям размер, в сравнение с летище „ София “ е получавало до този миг за предходните години, когато общият размер на приходите е бил 88 млн. евро или 4 млн. евро. “Само с предплатеното заплащане ще бъдат платени за 35 години напред 8 млн. евро на година. Виждате, че има единствено изгода за българската страна “, сподели още Желязков.

Той напомни, че с първичното заплащане през 2019 година българската страна е погасила отговорностите на БДЖ.

Желязков допусна, че идващото държавно управление, в случай че е съдружно държавно управление на Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ ще прибегне към тегленето на дълг евентуално.

Той означи, че в случай че договорът за концесията на летище „ София “ не бъде осъществен, летището би трябвало да бъде финансирано и попита дали това би трябвало да стане от държавния бюджет или от увеличение на летищните такси. Желязков сподели още, че офертата, поради която е предпочетен концесионерът, е обвързвана с неувеличаване на летищните такси за разлика от офертите на другите претенденти, които са предвиждали увеличение на летищните такси, с което да финансират и по-големите вложения. Нека се прави разлика сред заплащане, такса и вложения “, сподели Росен Желязков към „ икономиста Гечев “.

Транспортният министър напомни, че процедурата за концесия на летище „ София “ е следена от съветник от международна банка и е финансирана от Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, IFC и Черноморска банка. В тези банки членове и акционери са страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР