Видях основните неща, които трябваше да видя, заяви генералният директор

...
Видях основните неща, които трябваше да видя, заяви генералният директор
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ от Запорожката АЕЦ: Успяхме да съберем много информация

" Видях главните неща, които трябваше да видя ", съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, откакто дойде през днешния ден в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна отпред на задача на нуклеарния регулатор на Организация на обединените нации, предава Франс прес.

" Успяхме, през тези няколко часа, да съберем доста информация. Видях главните неща, които трябваше да видя ", сподели Гроси пред съветските публицисти, които съпровождат екипа на МААЕ в следената от март от Русия Запорожка АЕЦ.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е обстрелвана постоянно през последните седмици. Русия и Украйна се упрекват взаимно за тези офанзиви.

" МААЕ остава тук. Нека светът знае, че МААЕ остава тук ", сподели още Гроси. Той не посочи нито от какъв брой души се състои екипът на организацията, нито какъв брой време ще остане в Запорожката АЕЦ.

Това бе първото изказване на генералния шеф на МААЕ, откогато дойде в централата преди няколко часа.

Ръководителят на назначената от Русия администрация на окупирания непосредствен град Енергодар Александър Волга сподели, че откакто Гроси си тръгне, в Запорожката АЕЦ ще остане екип на МААЕ, който ще състои от сред 8 и 12 задгранични инспектори, съобщи Ройтерс.

Според шефа на украинския държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " в централата сега има петима представители на МААЕ.

Мисията на МААЕ ще е сполучлива, в случай че докара до демилитаризиране на Запорожката АЕЦ, акцентира Петро Котин. Той сподели още, че " Енергоатом " поставя всички старания, с цел да възвърне електроснабдяването на Пети реактор в централата.

По-рано през днешния ден този реактор - единия от двата работещи в Запорожката АЕЦ - бе изключен от мрежата. Причината е съветски обстрел, сподели " Енергоатом ", до момента в който съгласно Москва централата е обстрелвана от украинските въоръжени сили.

Русия изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се събере на 6 септември на съвещание, с цел да разиска обстановката в Запорожката АЕЦ, съобщи съветският заместник-постоянен представител при международната организация Дмитрий Полянски, представен от ТАСС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР