Видове професионални съдове за готвене и тяхното предназначение и предназначение

...
Видове професионални съдове за готвене и тяхното предназначение и предназначение
Коментари Харесай

Професионални съдове за готвене

Видове професионални съдове за готвене и тяхното предопределение и предопределение на професионални съдове за готвене

Професионални съдове за готвене биват разнообразни типове, като всеки съд е предопределен за осъществяване на избрани софтуерни процеси за готвене или подготвяне на ястия. Ето за какво в съдовете за професионални кухни е значимо предназначението на приборите, тяхната ергономичност, деловитост (т.е. висока здравина и резистентност на износване), лекост на разчистване и резистентност на потребление на мощни почистващи препарати, както и опцията за миене в съдомиялни машини. Също по този начин, размерите на съдовете за готвене са не по-малко значими, защото съдовете за готвене би трябвало да подхождат на размерите на кухненското съоръжение (в идеалния случай диаметърът на дъното на тенджерите би трябвало да е еднакъв на диаметъра на горелките, употребявани от печки, като изключение – печки с монолитна нагревателна повърхност).
Обикновено професионалните съдове за готвене могат да бъдат разграничени на тенджери, тави и тигани. За разлика от предназначението, те могат да се разграничават по габаритни размери (диаметър, височина), форма (с отвесни или наклонени, конични стени) и осъществяване (брой дръжки, подсилена страна). Дръжките на професионалните съдове за готвене нормално са проектирани по този начин, че да сведат до най-малко нагряването им по време на готвене за пренареждане или прекачване на съдове без потребление на термоустойчиви ръкавици. Дръжките от множеството производители имат многоточково заварено закрепване към тялото на самата паница, което ви разрешава да постигнете нужната издръжливост на закрепване, т.к. ястията, дружно с продуктите, които се готвят в него, от време на време имат забележителна маса, равна на няколко десетки кг.

Избор на професионални съдове за готвене

От изключително значение при избора на нужните съдове за готвене е универсалността на съдовете за готвене във връзка с потреблението им с разнообразни типове печки: газови, електрически, керамични и индукционни. Производителите оповестяват за опцията за готвене на разнообразни типове печки посредством нанасяне на специфични пиктограми върху съдовете или техните опаковки. Видове плочи
За бързо и отмерено загряване на сготвените артикули, съдовете за готвене би трябвало да имат термодифузионно многослойно дъно (най-доброто потребление на материала: неръждаема стомана AISI 304 за тялото на съда – алуминий за топлопроводимост – неръждаема стомана AISI 441 за дъното). Неръждаемата стомана AISI 441 се отнася до мартензитни стомани, т.е. демонстрира магнитни свойства и се употребява за готвене на индукционни печки. Дънните капаци сандвич за професионални съдове за готвене нормално са универсални, т.е. подобаващи за тенджери, котли, тигани, тенджери, като, както и самите съдове, са направени от неръждаема стомана, леки са, имат ръкохватка за минимизиране на топлината и заздравен борд, с помощта на който са крепко закрепени и прилепва компактно към ръба на съда. Съдовете са направени от неръждаема стомана (най-добрата стомана като цена и продуктивност е стомана AISI 304) с дебелина на стената от 0,7 до 1 мм. Такава стомана има висока топлоустойчивост и резервира свойствата си в температурния диапазон от -40 до +800 °C. Неръждаемата стомана и нейните легиращи съставни елементи са инертни във връзка с питателните артикули, което разрешава да се запазят вкусовите качества на храните и ястията, приготвени в тях. Съдовете, направени от подобен материал, са лесни за разчистване и стерилизация, а също по този начин са устойчиви на абразивни почистващи препарати.

Видовете тенджери

Тенджерите (котли) намират необятно приложение в професионалните кухни (от немската дума kasserolle) и са предопределени за подготвяне на разнообразни сосове, бульони, за готвене на зеленчуци, зърнени храни, гарнитури, за подготвяне на първи ястия и питиета (компоти, плодови питиета и други питиета ). Саксиите се създават с размер от 1,4 до 100 литра и диаметри от 16 до 50 см.
Дъблоките тенджери се създават с размер от 6,1 до 100 литра и диаметър от 20 до 50 см. Тенджери високи (стокпот) се създават с размер от 2,8 до 53 литра и диаметър от 16 до 44 см. Стандартните тигани (дълбок гювеч) се създават с размер от 2,2 до 56 литра и диаметър от 16 до 48 см. Ниските тигани се създават с размер от 1,4 до 41,5 литра и диаметър от 16 до 48 см. Тигани с невисок борд (тенджера) се оферират с съдържимост от 10 до 22 литра и диаметри от 40 до 48 см.

Името тенджера идва от името на ястието и метода на приготвянето му – соте (sauter, в превод от френски – да скача, подскача). Тенджерас висок борд и една дълга ръкохватка. Тенджери се употребяват за подготвяне на втори ястия, сотиране на зеленчуци, подготвяне на сосове и кремове, за задушаване, сушене или задушаване на подготвени ястия преди сервирането им, както и за варене на тестени артикули, при което е належащо да се разклащат приготвените ястия. Те са високи и дребни, конични и цилиндрични, с размер от 0,8 до 10 литра.

Дълбоките тенджери (дълбока тенджера) се създават с размер от 2,2 до 10 литра и диаметър от 16 до 28 см. Стандартните тенджери (тенджера) се вършат с размер от 0,8 до 4,5 литра и диаметър от 13 до 28 см. ( конична тенджера) се създават с размер от 0,9 до 2,8 литра и диаметър от 16 до 24 cm.

Професионални тигани


Тиганите са предопределени за задушаване, пържене, запичане на артикули. Обикновено са с кръгла форма, с една дълга ръкохватка (тиганите с огромен диаметър може да имат спомагателна къса дръжка).

Важно е да прибавим, че тиганите се създават с размер от 1,4 до 10 литра и диаметър от 20 до 44 см.

Финални думи

Ако сте кулинар, който работи в изтънчен ресторант, то би трябвало да знаете и най-малкия подробност, касаещ тенджерите, тавите, както и останалите детайли в кухнята.

Надяваме се, че тази стаитя Ви е била потребна.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР