Видно е от много години, че интеграцията на циганите на

...
Видно е от много години, че интеграцията на циганите на
Коментари Харесай

Без етнически умисъл в концепцията за интеграция на Каракачанов

Видно е от доста години, че интеграцията на ромите на процедура не работи и няма никакви забележими резултати. Целта е страната да обърне внимание на този проблем, да вземе ограничения, а не да се организират ограничения, които нямат резултат.

Toва съобщи вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, която организира съвещание в постройката на Министерския съвет.

На съвета Каракачанов показа главните пунктове от Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и ограниченията за реализацията им.

Каракачанов напомни, че концепцията е била обсъждана в продължение на 6 месеца и качена на уеб страницата на МО за разискване , изпратена за координиране на министерствата, които са ангажирани с проблемите на интеграцията на ромите. Още през цялото време като била оповестена се появили изказвания на разнообразни неправителствени организации, че тя е дискриминационна, фашистка, антиевропейска. Карачанов до момента обаче не е получил съответен отговор дали има такова нещо или не.

Той даде да се разбере, че когато се употребява думата ром, не внася никакъв смисъл на засегнатост или дискриминация, тъй като хората от този етнос се назовават тъкмо по-този метод.

251 случая през 2018 година са нападенията над полицейски чиновник. Над 90% от похищенията над полицейски чиновници са били осъществени от жители на ромските гета. За страдание след толкоз десетилетия интеграции и изхарчени средства, смяна в това отношение няма , недоволства Каракачанов.

Той подсети още, че през последните 10 години са се похарчили близо 815 млн. лева за всевъзможни стратегии за интеграция на ромите, резултат няма. Каракачанов увери, че не е влаган етнически смисъл в концепцията за интеграция на ромите , а тя визира всеки български жител.

Каракачанов е уверен, че по този начин повече не може да продължава и това би могло да докара до ескалация на етническото състояние в страната. " Когато приказваме за правата на жителите не се позоваваме на техния генезис, а се позоваваме на българската Конституция ", посочи военният министър. Той упорства да се възпита ромското популацията, да се преценява с публичния морал и законите в страната.

Той уточни, че е концепцияте за интеграция на ромското население е сбъркана, тъй като всички ограничения до момента не са действителни и не спомагат тази част от популацията да бъде интегрирана и през образованието да бъде равноправна на пазара на труда. Липсата на обучение в гетото е безспорна , регистрира Каракачанов и настоя законът да бъде идентичен за всички.

Бедността измежду популацията се усилва, неграмотността на децата и процентът на децата, които не посещават учебно заведение също се усилва, уточни вицепремиерът.

По думите на военният министър политиката, при която се подтиква безразборна раждаемост не е към децата, а към обществените помощи. Измамите с ТЕЛК-ове също стоят на дневен ред, само че като се прибави и нажежаването на пристрастеностите поради битова престъпност, се стига до съществено напрежение, което би трябвало да бъде избегнато.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че българската администрация не събира данни по етнически симптом. От своя страна Методи Филчев от Видин, ръководител на неправителствена организация, означи, че методът на много хора е отрицателен към хората от ромски генезис. Той твърди, че огромна част от хората с ромски генезис са грамотни, защото не са приключили образованието си.

" Защо ги атакуват (ромите - б.р.), има ли съд, има ли прокуратура ", запита той и добави, че открива отрицателна смяна за всички български жители в страната. С концепцията се основава едно етническо напрежение в страната , уточни Филчев.

Никой не може да забрани на някого какъв брой деца да направи и какъв брой да има, съобщи Филчев и уточни, че доста роми са напуснали страната и са отишли в Германия и то освен поради обществените помощи.

Мария Стоименова от Фондация " Гюлчай " съобщи, че има доста циганчета, които вървят на учебно заведение, само че излизат необразовани. Тя имала персонални примерни, че дете 7 клас, само че не знаело да чете. " Парите изхарчени за ромите не са в джобовете на ромите, а в министрите и министерствата ", атакува тя Каракачанов.

" Българите направиха най-лошо и продадоха България. Награбихте държавни парцели за жълти стотинки. България е продадена с неистини, измами и с набези единствено с ромите ", продължи тя.

Лоша стана политиката за ромите. Тези малцинства понесоха най-лошия удар на крадената народна власт, ядоса се тя и запита за какво се упрекват единствено ромите за ТЕЛК-овете и за всички друго. Стоименова прикани да не се упрекват единствено ромите. Тя се надява, че Каракачанов не е расист, само че такава била програмата и концепцията, която не е вярна за България.

Тя също е имала опция да краде и да взима, само че не го е правила.

След част от изявленията, Каракачанов уточни, че недоумява какво значи политическо неточно в думата " ром ", тъй като не влага афектиран и отрицателен смисъл. Той прикани присъстващите да не се борави неверно с терминологията.

Ако в този момент концепцията не бъде импортирана поради локалните избори, следват парламентарни и президентски избори, с което в никакъв случай няма да бъде импортирана. Това не е политически документ, даде да се разбере военният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР