Видно е, че Бургас не гони инвеститорите, а е гостоприемен

...
Видно е, че Бургас не гони инвеститорите, а е гостоприемен
Коментари Харесай

Димитър Николов след като ОбС гласува „за” зеления водород в Равнец: Гордея се с такива решения!

Видно е, че Бургас не гони вложителите, а е гостолюбив за тях, разяснява още кметът

Бургас през днешния ден направи сериозна крачка, с цел да притегли най-мащабната инвестиция в България за произвеждане на зелен водород .

Както Флагман.бг писа " Виртус инвестмънт " АД желае да вложи 600 млн.лева и да преобрази запустялато военно летище в Равнец в съвременна индустриална зона  в която ще асемблират и детайли за водородната промишленост, зарядни станции за коли, а в петгодишен проект се чака да наемат 1000 чиновници. (очаквайте по-късно изявление с члена на УС на компанията Красимир Стоянов, който разкрива детайлности за производството)

" Благодаря на Общинския съвет в Бургас, че с огромно болшинство направиха по този начин, че всички евентуални вложения в зоната край Равнец, ще могат да се случат. Има планувани такива за произвеждане на зелен водород, за произвеждане за зарядни станции, за мощности за предпазване на електрическа енергия, карго летища и други. Тук най-важното бе да покажем, че Бургас не гони вложители, гостоприемни сме за тях. Всеки е добре пристигнал в нашия град и ще получи освен моята поддръжка, само че и тази на локалния парламент. Гордея се с такива решения. Те дават вероятности, бъдеще и дават работни места. Те са причина за приходи. Има ли вложения, има и приходи ", сподели Димитър Николов.

Важното конкретизиране е, че със зелената светлина за днешната инвестиция по никакъв метод няма да се попречи на летателните писти и в случай че в бъдеще има интерес към тях, те ще могат да се употребяват. Общинска администрация действително раздели терена на тогавашната авиобаза в Равнец и отдели 26 % от територията й за индустриални цели, а другата остави за летище и сервитути. Проектът за Подробен устройствен план бе съветван с всички отраслови министерства и ГВА.



Въпреки това и фактът, че на крайници идва сериозен вложител, дебатът по докладната в локалния парламент продължи близо два часа , а главните обструкции против предлагането пристигнаха от съветниците на Средна европейска класа (СЕК), защото водачът на партията, която е съдружен сътрудник на Политическа партия - Константин Бачийски има друга идея за тогавашното военно летище.

Той счита, че там може да се построи карго терминал и свободна безмитна зона. Това е неговата фикс концепция, която следва от зората политическата си кариера и употребява интензивно и в акцията на локалните избори през 2015 година, когато бе общински консултант, и на тази през 2019 година към този момент като кандидат-кмет на СЕК, доста евентуално и през 2023 година. 

Според администрацията обаче концепцията може и да звучи добре, само че няма опция за реализацията й , а проблемите са доста - на първо място летище " Бургас ", което разполага със страховит карго терминал годишната натовареност е до 10-12 %, на второ място - пистите в Равнец не са използваеми. Едната от тях е за тотално изриване и замяна, а другата за съществена реорганизация, която ще коства над 100 млн.лева. 

Кметът Димитър Николов през днешния ден даде за образец летище Доброславци край София, чийто статут сега също се трансформира в индустриална зона.

" Забележете, че там страната скапва летището, с цел да направи индустриална зона. Става въпрос за София с 1,5 млн.души население, с университети, с цялата си мощност. В Испания има построен сходен план за карго летище с европейски средства. В момента служителите, които са го разписали са подсъдими, тъй като никой не лети до този терминал. Това е Испания! Къде е България? 3 % от стопанската система на Испания ", сподели кметът Димитър Николов на сесията.

Той бе още по-красноречив - в случай че се появи подобен вложител, който да направи Равнец в карго терминал, щял да го предложи за почетен жител и самичък " да направи челна стойка ".

За страдание сходен интерес нямало, а действителните две запитвания са били датския вложител преди година и сегашния " Виртус Инвест " АД. 

Николов сравни и амбициозния план за карго терминал от проекта " Бачийски " с този в Дубай - международен стопански център, който е насърчаван с милиарди от държавното управление на Обединените арабски емирства. Оказва се, че в Дубай имат сходен терминал, който обаче е 2 хил.дка, до момента в който Бачийски предлага фрапантно по-голям в Равнец, което е безспорен нонсенс 

Кметът Димитър Николов изрично отхвърли хипотезата, че в Равнец ще се направи " фотоволтаичен парк ", както твърди самият Бачийски и съветниците от СЕК. Той акцентира, че планът на " Виртус Инвестмънт " АД би трябвало да премине сертификация от Българската организация по вложения, с цел да получи клас " А ", а БАИ не признава вложения във фотоволтаици. 

След като " Виртус инвестмънт " АД бъде сертифициран като стратегически за страната вложител от БАИ, ще се гледа втора докладна за предписание с парцела, посочи Николов. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР