Видният археолог и учен проф. Николай Овчаров отговори на скандалното

...
Видният археолог и учен проф. Николай Овчаров отговори на скандалното
Коментари Харесай

Проф. Овчаров към ПП: Смятате историята за нещо досадно и ненужно, особено щекотливите въпроси с РСМ

Видният археолог и академик проф. Николай Овчаров отговори на скандалното изявление на Венко Сабрутев, народен представител от „ Продължаваме промяната “ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, който разгласи на висок глас по Българска национална телевизия, че северномакедонската страна може да направи значим жест за стопляне на връзките сред двете страни – да върне в България костите на цар Самуил.

Същият депутат разгласи гордо, че не е стъпвал в Република Северна Македония. Което, естествено, не му пречи да има мнение по въпроса. Това декларира в свое мнение, изпратено до медиите известният археолог проф. Николай Овчаров и прибавя:

Говорителите на тази партия от дълго време неглижират историята и я считат за нещо досадно и излишно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси към разногласието със Северна Македония!

Ето какво отбелязва още той:

Уважаеми господин Сабрутев, костите на цар Самуил се намират в музея в Солун, Република Гърция, най-малко от времето, когато археологът проф. Николаос Муцопулос ги извади от земята през 60-те години на ХХ в. на дребния остров „ Св. Ахил “ в Преспанското езеро. Да ги върнем у нас се борим към този момент няколко десетилетия и с тази идея са се заели с изключение на учени, по този начин и предходни български политици - министри и даже президенти.

Но нали у нас към днешно време всичко в международната история стартира от настоящето ръководство на „ Промяната “. Говорителите на тази партия от дълго време неглижират историята и я считат за нещо досадно и излишно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси към разногласието със Северна Македония!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР