Видни активисти на демокрацията в Хонконг частично спечелиха наддаването за отмяна на присъди за протеста от 2019 г.

...
Седем от най-видните защитници на демокрацията в Хонконг бяха отменени
Коментари Харесай

Седем от най-видните защитници на демокрацията в Хонконг бяха отменени част от присъдите си заради ролите им в една от най-големите продемократични протести през 2019 г.

От КАНИС ЛЮНГ Associated Press, 13 август 2023 г., 22:46 ч.

ХОНКОНГ -- Седем от най-известните про-демократи в Хонконг привържениците на демокрацията бяха отменени част от убежденията си в понеделник заради ролята им в един от най-големите продемократични протести през 2019 г.

Джими Лай, основател на вече несъществуващата Apple Всекидневник; Мартин Лий, председателят-основател на Демократическата партия на града; и петима бивши продемократични депутати, включително адвокат Маргарет Нг, бяха признати за виновни в организирането и участието в неразрешено събрание. -hung и Cyd Ho бяха осъдени на затвор между осем и 18 месеца. Мартин Лий, осемдесетгодишен, наричан „бащата на демокрацията“ в града, Нг и Албърт Хо получиха условни присъди затвор.

Техните присъди преди две години и присъдите им бяха широко се разглежда като още един удар върху затихващото движение за демокрация в града при безпрецедентни репресии от страна на властите в Пекин и Хонконг.

Съдия Андрю Макрей каза, че той и други съдии от Апелативния съд единодушно отмени присъдите им по обвинението за организиране на неразрешено събрание. Но присъдите им за участие в неразрешено събрание бяха потвърдени.

Всички жалбоподатели са излежали присъдите си за Но Лай, Люн, Хо и Лий Чеук-ян останаха в ареста, тъй като бяха обвинени и по закон за националната сигурност, наложен от Пекин през 2020 г. след масовите протести.

Обвиненията включват митинг през август 2019 г., който привлече около 1,7 милиона души по улиците на Хонконг, за да призовават за по-голяма полицейска отчетност и демокрация. Шествието беше сравнително мирно в сравнение с други протести, които често се превръщаха в ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи през тази година.

Движението през 2019 г. беше най-съгласуваното предизвикателство в града към Правителството на Хонконг от връщането на бившата британска колония под управлението на Китай през 1997 г.

Продемократичното движение отслабна с арестите и изгнанията на демократични активисти, COVID-19 пандемията и закона за националната сигурност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР