Видинският митрополит Дометиан е починал днес на 85-годишна възраст, съобщиха

...
Видинският митрополит Дометиан е починал днес на 85-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Почина Видинският митрополит

Видинският митрополит Дометиан е умрял през днешния ден на 85-годишна възраст, оповестиха от Светия Синод.

" С надълбоко огорчение оповестяваме, че лед дълготрайно боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ", се споделя в формалното известие, оповестено на уеб страницата на Българската православна черква.

Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11.11.1932 година в с. Хасовица, Смолянско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1947 година е признат за възпитаник в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш.

От 1952 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1956 година На 14.01.1959 година в мъглижкия манастир „ Св. Николай " е подстриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент. След това е ръкоположен в йеродяконски чин и е назначен за епархийски дякон, просветител и артист при храм „ Св. Богородица " в гр. Стара Загора.

Богословската му специализация е впечатляваща. Бил е ученик на Московската духовна академия, където е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий. След това е минал научни специализации в Монашеския център в Тезе, Франция и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. Слушал е лекции в Богословския факултет в Лозана, минал е стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, като дружно е слушал лекции и в колежа „ Кадестън ".

До 1970 година Дометиан е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 година е назначен за основен секретар на Св. Синод. Като подобен, през 1974 година, в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата „ Знеполски ".

От 01.03.1979 година свещеник Дометиан е ръководещ българската Акронска епархия в Съединени американски щати, който пост заема до м. март 1983 година След завръщането си в България до 1987 година е викарий на Софийския митрополит. След това е канонически одобрен за Видински митрополит.

Светият синод ще дефинира в допълнение деня и часа на опелото и погребението на митрополит Дометиан

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР