Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното

...
Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното
Коментари Харесай

Административният съд във Видин решава длъжен ли е Булгаргаз да дава обществена информация

Видинският административен съд би трябвало да излезе с решение дали държавното сдружение " Булгаргаз " правомерно е отказало да даде достъп до информация с претекста, че не е длъжен по ЗДОИ (Закон за достъп до социална информация) индивид. Делото е формирано по тъжба на Гражданско съдружие " БОЕЦ ". На 7 септември тази година неправителствената организация е подала заявление по ЗДОИ до " Булгаргаз " ЕАД, с което е поискала информация и документи за договарянията с съветския газов снабдител " Газпром " и дейностите на сдружението за договаряне на газови доставки от разнообразни източници, както и за отказаните танкери с полутечен газ. Последвал е безмълвен отвод за даване на желаната информация в планувания от Закона период. Това принуждава " БОЕЦ " да входира тъжба до Административния съд. Малко по-късно държавното сдружение въпреки всичко изпраща мнение до гражданското съдружие, само че в него показва, че не може да даде желаната информация с претекста, че " Булгаргаз " не е длъжен индивид по Закона за достъп до социална информация.
На съвещанието по жалбата на " БОЕЦ " в Административен съд-Видин нямаше представител на " Булгаргаз ", от сдружението са изпратили мнение да се даде ход на делото без тяхно наличие.
Адвокат на жалбоподателя беше Александър Кашъмов, началник на правния отдел на Програма Достъп до информация. В правосъдната зала той уточни, че законът е извънредно безапелационен, че сходен тип сдружения са длъжен индивид по ЗДОИ, според спомагателните разпореждания на ЗДОИ, в действие от 2016 година, признати поради порочна процедура от страна на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, също така " публичният интерес за желаната информация при всички случаи надвива ".
Съдия Антония Генадиева даде ход на делото, одобри писмените бележки на жалбоподателя и разгласи, че ще се произнесе с решение в законоустановения период.
" Заявлението ни е обвързвано с договарянията с " Газпром ". До момента, няколко месеца откакто беше декларирано от служебния кабинет на Румен Радев, че стартират нови договаряния с " Газпром ", никой не знае кой е преговарял с тях, по чия самодейност, какви предложения има. Цялата тази информация е укрита от българското общество, а в това време имаше доста мощна социална реакция против тези дейности. В тази връзка Групово дело " БОЕЦ " внесохме няколко заявки по ЗДОИ – до " Булгаргаз ", до Министерството на енергетиката, до Министерски съвет, като вследствие на нашите дейности последва една паническа реакция с прекачване на документи, които в последна сметка стигнаха до " Булгаргаз ", само че те отхвърлиха да ни отговорят с аргумента, че не били длъжен по ЗДОИ индивид, т.е. избягаха от отговорност. Днес беше съвещанието по нашата тъжба, желая да благодаря на юрист Александър Кашъмов, който е наш представител по делото. Вярвам, че с общи сили ще преборим злото и този път и ще осветлим дейностите, с които съм сигурен, че се крият доста непозволени дейности на българските институции ", изясни след съвещанието ръководителят на Гражданско съдружие " БОЕЦ " Георги Георгиев.
" В случая се касае до един отвод, който за мен изрично е незаконосъобразен, защото сходни сдружения с еднолична благосъстоятелност на капитала на страната са задължени по Закона субекти, те би трябвало да дават информация. В това отношение имаше и едно изменение и допълнение в Закона през 2015 година, тъкмо тъй като част от тези могъщи сдружения, някои от които са доста по-мощни от държавните институции, не желаят тяхната работа да бъде по какъвто и да е метод осветлявана от лъча на знанието на хората, поради които в действителност те са мобилизирани да работят. В случая става въпрос също по този начин и за един доста сериозен надделяващ публичен интерес, за който " БОЕЦ " се застъпва с това искане, защото приказваме за годината на войната, поведена от Русия против Украйна, в която поради разнообразни ходове цяла Европа остана в газова рецесия, която не отминава и България, само че ние не съумяваме да разберем каква е истината и какви са действителните обстоятелства. А това е сдружението, което в най-голяма степен е ангажирано точно в публичен интерес да води договаряния, да подписва покупко-продажби и да обезпечава нужния запас, тъй че жителите да могат хем да живеят обикновено и удобно, само че хем да бъде обезпечена и независимостта на страната и обществото от други ползи. Смятам, че делото е изрично в публичен интерес и се надяваме на заслужено решение от съда ", съобщи юрист Александър Кашъмов.
" В продължение на повече от 26 години Програма Достъп до информация оказва правна помощ навръх такива случаи, в които жители, неправителствени организации и публицисти търсят достъп до значима общественозначима информация, защото ние имаме вяра, че това е пътят, по който жителите, които постоянно бяха наричани " суверенът " в последните години, в действителност упражняват своите права и своя надзор върху институциите, които са излъчили да ни съставляват, " добави Кашъмов.
Административният съд във Видин би трябвало да разгласи решението си доникъде на месец декември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР