Видинската пожарна представи анализ на дейността си през 2022 г. През

...
Видинската пожарна представи анализ на дейността си през 2022 г. През
Коментари Харесай

Видинската пожарна отчете работата си през годината

Видинската пожарна показа разбор на активността си през 2022 г. През последните месеци, в резултат на нараствания брой на пътно-транспортните катастрофи както в цялата страната, по този начин и на територията на Видинска област, екипите на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “са по-натоварени с реализирането на аварийно-спасителни действия. Пример за изключително сериозен случай е злополуката при започване на юни тази година сред товарен автомобил и пътнически трен, при която екипите на Регионалната дирекция са съдействали за изваждане на телата на починалите машинисти.
Това регистрира шефът на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Видин комисар Стилиян Пешев по време на конференция, проведена във връзка Седмицата на пожарната сигурност (12-18 септември), която се организира по отношение на професионалния празник на огнеборците.
„ До момента 2022 година е релативно спокойна. Преобладаваха обичайните за сезона катастрофи. Това са през зимния интервал пожари в жилищното стопанство в резултат на къси съединения, немарливост при боравене с нагревателни и отоплителни уреди; през летните месеци – в резултат на засушаването имахме и повишен брой катастрофи в полските територии, както и в горски “, съобщи комисар Пешев.
Главен контрольор Генади Янчовски, шеф на бранш „ Пожарогасителна и избавителна активност “, показа настоящата оперативна конюнктура на територията на област Видин. От 1 януари до 12 септември 2022 година екипите на пожарната в област Видин са реагирали на 844 сигнала за катастрофи. От тях 587 са пожари, 131 от които са с материални загуби. 202 са аварийно-спасителните и помощните интервенции. „ За страдание и през тази година имаме починали и потърпевши. За посочения интервал имаме един умрял и един потърпевш “, сподели гл. контрольор Янчовски.
Гл. контрольор Георги Георгиев, шеф на бранш „ Превантивна и контролна активност “, заяви, че е основана организация за възстановяване на пожарната сигурност по време на идните избори за Народно заседание, които ще се проведат на 2 октомври. „ Създадена е организация за инспекция на формираните 239 изборни секции, както и за проучване на пространствата, където ще се съхраняват бюлетините. Имаме подготвеност при нужда да осигурим аварийно ел. зареждане за гарантиране на естественото протичане на изборите “, съобщи гл. контрольор Георгиев.
На 20 септември ще бъде извършено тактическо обучение, заяви комисар Пешев. В него ще вземат участие и чиновници от бранш „ Специализирани оперативни действия “ към Регионалната дирекция на пожарната в Монтана, ще се включат и представители на полицията, незабавна помощ, БЧК. Първият стадий ще се организира на брега на река Дунав, в региона на Колодрума, където ще бъде симулирано засядане в плитчините на дребен туристически транспортен съд и избавяне на паднали във водата пасажери. След това учението ще продължи на полигона за образование на водачи на МПС, който се намира при започване на град Видин, в региона на „ Видахим “. Там ще бъде симулирано обезопасяване на транспортно средство, пренасящо радиоактивен материал с непостоянен генезис.
„ В предишното, когато бяхме пожарна и спешна сигурност, главните ни действия бяха 90% пожарогасене, до момента в който в този момент реализираме разнородна по тип активност, обвързвана с запазване живота и здравето на хората и по този начин наречената отбрана на популацията “, означи шефът на РДПБЗН. Той акцентира, че по тази причина главен приоритет е провеждането на качествена професионална подготовка. От няколко години пожарникарите в област Видин към този момент разполагат с нова, съвременна техника и с нужното съоръжение за всички действия, които са написани в Закона за Министерство на вътрешните работи. Налице е и нужната кадрова обезпеченост. „ Регулярно се организират състезания за назначение на пожарникари. До края на годината чакаме нов подобен конкурс да бъде разгласен. Има претенденти – нараснал е ползата към нашата специалност: има състезания, в които за едно място се борят от порядъка на десет-дванадесет индивида, тъй че съумяваме да подберем качествени млади претенденти “, сподели комисар Пешев. /в. " Ние "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР