Видин. За втора поредна година 40-метрова мартеница ще бъде спусната

...
Видин. За втора поредна година 40-метрова мартеница ще бъде спусната
Коментари Харесай

Оля Генова, ПП „Врачански Балкан“: За втора поредна година 40-метрова мартеница ще бъде спусната на Лакатнишките скали в Искърското дефиле

Видин. За втора поредна година 40-метрова мартеница ще бъде спусната на Лакатнишките скали в Искърското дефиле, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Оля Генова, специалист в естествен парк „ Врачански Балкан “. На левия долинен скат в Искърския пролом, величествено се извисяват Лакатнишките скали. „ Атрактивното втурване на 40 метровата мартеница ще стане на следващия ден 1 март в 12 часа. В центъра на с. Гара Лакатник самодейни сформира са подготвили празнична стратегия. За всички присъстващи са готови изненади от Баба Марта. Спускането на мартеницата и отбелязването на празника ще бъде снимано с дрон “, сподели Оля Генова. Тя уточни, че пътуващите във влака през Искърското дефиле ще могат да видят мартеницата, която ще украсява Лакатнишките скали. Събитието се провежда от предприемчив комитет от с. Гара Лакатник, кметствата на с. Гара Лакатник и с. Миланово, Дирекция на Природен парк „ Врачански Балкан “ и Планинско-спасителна служба-отряд Лакатник.
Името на Лакатнишките скали и на цялата околност идва от острия завой като прегънат лакът, който прави река Искър в посока изток-североизток. На дребна тераска на ръба на скалите на 600 м надморска височина е издигната дребна хижа „ Орлово гнездо “ – място за къса отмора при скалното катерене. Именно от там ще бъде спусната и 40-метровата мартеница.
Анна Лозанова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР