Видин. Вие искате реформа, Вие искате нещата в здравеопазването да

...
Видин. Вие искате реформа, Вие искате нещата в здравеопазването да
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова пред медицинските специалисти във Видин: Възхищавам се на вашата сила и смелост

Видин. Вие желаете промяна, Вие желаете нещата в опазването на здравето да си дойдат на местата, да спре хаоса, лечебните заведения да спрат да бъдат търговски сдружения, а опазването на здравето - търговия. Исканията Ви са безусловно почтени, обективни и нужни за измененията в здравната система. Това сподели през днешния ден омбудсманът Мая Манолова пред протестиращите медицински експерти от гр. Видин, оповестиха от пресофиса на омбудмана . На място да ги поддържат пред болница „ Света Петка “ пристигнаха техните сътрудници от гр. Враца и гр. Козлодуй, лекари, жители на Видин, пациенти от гр. Брегово и гр. Дунавци. „ Вашият митинг с изключение на за промяна в опазването на здравето е и за освен това – Вашият митинг е за зачитането на човешките права в България. На правото на хората да живеят почтено, свободно да показват мнението си и да стачкуват, когато техните права са застрашени. Възхищавам се на Вашата мощ и храброст “, обърна се омбудсманът към протестиращите пред видинската болница. Тя акцентира още, че ще продължи да ги поддържа, до момента в който справедливите им претенции не бъдат изпълнени.
Манолова не пропусна да означи, че здравният министър Кирил Ананиев не е подготвен за промени и че продължава да не извършва обществено поети задължения и обещания. Тя напомни, че до 25 април т.г. министър Ананиев е трябвало да показа проектозакон за съсловните организации, а до 10 май и новата методика за образуване на главните работни заплати в опазването на здравето.
„ Заедно с държавното управление дадоха обещание, че от 1 юни 2019 година ще влязат в действие контрактуваните в Колективния трудов контракт хонорари от 950 лева стартова заплата на медицински експерт. Има ли някой, който да получава такава заплата? За страдание, ще го кажа. От това, което слушам, подкрепяйки митингите, обикаляйки страната, мисля, че във Видин заплатите на медицинските сестри, акушерки, експерти са измежду най-ниските - 580 лева Наистина това е унизително, неуместно “, безапелационна бе Мая Манолова.
Тя акцентира, че другата причина, заради която е във Видин, е натискът, който ръководителите на доста лечебни заведения - държавни, общински и частни, оказват, с цел да спрат митингите на експертите по здравни грижи.
„ Направиха опит да притискат, да изнудват, да заплашват, да се разправят с медицински сестри, експерти, които са дръзнали да стачкуват. Това в действителност е нечувано в демократична страна. Като омбудсман давам отговор за правата на жителите и мисля, че правото на свободно изложение, правото на митинг, записани в българската Конституция, са част от демократичните промени. Оказва се, че съм се лъгала “, заключи омбудсманът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР