Видин. Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за

...
Видин. Свещената дата 3 март ни събира заедно днес, за
Коментари Харесай

Огнян Ценков, кмет на Видин: Свещената дата 3 март ни събира заедно, за да заявим своята почит към героите, дали своя живот преди 140 години за свободата на Отечеството

Видин. Свещената дата 3 март ни събира дружно през днешния ден, с цел да заявим своята респект към героите, дали своя живот преди 140 години за свободата на Отечеството, сподели в приветственото си слово Огнян Ценков, кмет на Община Видин, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " . „ Прекланяме се пред тяхната жертвеготовност, пред несломимия им дух и пред идеята, която ги води в сложните борби в Освободителната война. Те са български опълченци, съветски, румънски и финландски воини. Те са хората, които отхвърлят оковите на петвековното османско господство, с цел да имаме своята самостоятелност “, сподели Огнян Ценков. Той уточни, че стотици румънски воини проливат кръвта си за освобождението само че Видин. „ На 25 януари край село Иново се водят яростни боеве. Тогава умират повече от 120 румънски бойци и офицери, а ранените са над 320. В знак на благодарност там е повдигнат монумент и тази година по открита традиция тържествата за националния ни празник започнаха от знаменателния паметник при Иново “, сподели Огнян Ценков. В словото си той напомни, че военачалник Боревски отпред на съветска армия, влиза във Видин на 25 март 1878 година и ключът от Видинската цитадела му е предаден от Иззет паша. „ С историческите събития, станали преди 140 години, се усещаме надълбоко свързани с чувството за тяхното великолепие и непреходност. За да помним и знаем, с цел да помнят и знаят и децата ни, ще станем очевидци на възстановката за освобождението на Видин на площад „ Бдинци “, съобщи кметът на Видин. Той добави, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България ни изпълва с горделивост. „ В този церемониален ден дано бъдем единни в славното си минало и в устояването на идеята, която сплотява напъните ни в посока за нови благоприятни условия за развиването на Видинския район “, сподели Огнян Ценков.
Със заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, починали за Освобождението на България, в с. Иново започнаха тържествата, отдадени на 140-та годишнина от Освобождението на България във Видин. След панахидата от музей „ Конака “ във Видин потегли празнично шествие до площад „ Бдинци “, предвождано от кмета на Община Видин Огнян Ценков, регионалният шеф на Видин Албена Георгиева, народните представители Владимир Тошев от ГЕРБ, Росен Живков от „ Обединени патриоти “, доктор Цветан Топчиев от Българска социалистическа партия и архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Официалната гала пред паметника на Трети пехотен бдински полк на площад „ Бдинци във Видин стартира с издигане на националното знаме на България под звуците на националния химн, изпълнен от Градския духов оркестър, и в наличието на стотици видинчани.
Представители на цивилен сдружения проведоха шествие във Видин и сервираха цвета пред паметника на „ Васил Левски “.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР