Видин посреща мощите на Св. Лука Симферополски - един от

...
Видин посреща мощите на Св. Лука Симферополски - един от
Коментари Харесай

Видин посреща мощите на Св. Лука Симферополски

Видин посреща мощите на Св. Лука Симферополски - един от най-големите светци на Православната черква през 20-и век, заяви видинският митрополит Даниил, представен от Българска телеграфна агенция.
Частици от мощите на Св. Лука Симферополски идват за поклонение в престолния на Видинска епархия град с благословението на Негово високопреосвещенство Арголидския митрополит Нектарий, по молба на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Мощите идват във Видинска епархия след поклонение на вярващите от Неврокопска епархия, Варна и Врачешкия манастир.
Светите мощи ще бъдат посрещнати през днешния ден във видинския катедралин храм „ Св. Димитър “ в 17:00 часа, след което ще бъде отслужено празнично вечерно свещенодействие. На 1 септември, когато означаваме началото на църковната нова година, в храма ще бъде отслужена архиерейска света литургия. Светите мощи ще останат за поклонение в храма през целия ден.
На 2 септември, мощите на Св. Лука ще бъдат донесени в болничния параклис на видинската многопрофилна болница за интензивно лекуване, отдаден на Св. Петка Търновска и Св. Лука Симферополски, където от 8:00 часа ще бъде отслужено Утринно свещенодействие, а от 9:30  часа св. Божествена литургия, водена от Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.
Светите мощи ще бъдат за поклонение  в храмовете на Видинска епархията до 11 септември. Програмата за визитата и богослуженията в другите обитаеми места в епархията може да се види на формалната фейсбук страница на Видинска митрополия.
За всички нас в град Видин и Видинска епархия визитата на Св. Лука, посредством неговите свети мощи е велика благосклонност, сподели митрополит Даниил. Като архиерей и популярен изповедник, претърпял голям брой гонения и огромни тествания за вярата и като безрезервен лекар-хирург, който постоянно е бил радушен към страданието на индивидите, Св. Лука е придобил огромно безстрашие пред Бога да се застъпва за индивидите в техните скърби, добави дядо Даниил. 
Любовта към Бога и индивидите, която светецът засвидетелства през целия си живот, е преобразила и преобразява живота на неизброимо голям брой хора. Нека се съберем дружно в храмовете през тези дни и отдадем дължима респект на един популярен Божий ласкател, да се зарадваме и прославим Бога, Който е дивен в Своите светии, прикани миряните видинският епископ Даниил.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР