Видин. Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от

...
Видин. Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от
Коментари Харесай

Видин: Паметникът на благодарността в центъра на града, пострадал от вандалски акт, е почистен

Видин. Паметникът на благодарността в центъра на града, потърпевш от вандалски акт, е измит. Това оповестиха от пресцентъра на Община Видин. „ Това е възмутително и неприемливо действие “, съобщи кметът на Община Видин Огнян Ценков във връзка оскверняването на паметника до Стамбол капия, подложен в символ на признателност поради спасяването на евреите у нас по време на гоненията им през Втората международна война. Той напомни историческите обстоятелства, като означи, че в града в оня интервал са живели към 1200 евреи и няма потърпевши с помощта на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани, които не са позволили нито един да бъде изпратен в немски концентрационен лагер. Затова потомците на тези евреи, които живеят в Израел, са сложили паметника в символ на признателност. Всяка година, когато се отбелязва Деня на Холокоста – 10 март, се слагат цветя пред монумента.
Огнян Ценков съобщи, че Видин се слави от епохи със своята етническа приемливост и съгласно него това е провокативен акт, който цели напрежение и опълчване. Той позволи опцията вандалската демонстрация да е ориентирана против Общината, защото през миналата седмица имаше различен случай – стъклата на централния вход на административната постройка бяха изпочупени през нощта. Видинският кмет разяснява, че са зачестили нападките и в обществените мрежи. Всички тези неща обаче няма да спрат развиването на Общината, която прави доста нови позитивни промени като откриването на филиал на Русенския университет, провеждането на Първи фестивал за опера и балет, на първи ретро церемониал на коли, вдишване ръководството на крепостта „ Баба Вида “ и не на последно място – дарението на Синагогата от организацията на евреите „ Шалом “ и други
Ценков изрази увереността си, че способените органи ще открият истината и причинителите на вандалския акт, след който паметникът на благодарността осъмна с изписани върху него надписи на верска основа. Още преди обяд чиновници на общината отстраниха нанесените вреди.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР