Видин. Много отдавна се боря да има закон в България

...
Видин. Много отдавна се боря да има закон в България
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Много отдавна се боря да има закон за старите столици на България

Видин. Много от дълго време се боря да има закон в България за старите столици. Това сподели по време на 7-та Регионална среща на клубовете " Млади възрожденци " във Видин вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . Тя уточни, че не късно сред първо и второ разискване на проектозакона в пленарна зала и Видин да бъде в допълнение включен в листата на българските столици. Илияна Йотова добави, че Закона за старите български столици дава доста.
„ Няма страна в Европейския съюз, която да няма подобен закон – за старите градове и за старите столици. Това значи, че постоянно в националния бюджет на страната ще има настрана перо за благоустрояването на тези градове, за тяхното поддържане, за културно-историческото завещание. Когато имаме какво да покажем, тогава и тези градове ще могат да бъдат обхванати от туроператорските компании “, съобщи Илияна Йотова. Тя добави, че такова внимание от страна на страната към градовете, носители на история, е добре пристигнало, с цел да може да се запази културно-историческото завещание.
„ Може да имаме чудесни остарели столици, само че като няма пътища, по какъв начин да се доближи до тях, няма по какъв начин да се разпространяват, няма по какъв начин да минат рейсовете с туристите. Градовете, които ще бъдат обхванати от Закона за старите български столици, една част от тях са обекти на Юнеско и ще бъдат посетени от експерти, възпитаници. Ще отворим България за всички тези, които към момента не я познават “, уточни Йотова.
В началото на 7-та Регионална среща на клубовете " Млади възрожденци " към Общобългарски комитет „ Васил Левски “ вицепрезидентът поздрави децата и учениците, препълнили залата на Филхармонията във Видин.
„ Общобългарският комитет „ Васил Левски “ е организация, извънредно обвързвана с българщината, надали има друга родолюбива организация с такава история и бъдеще. В това, което ни завеща Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите татковци и майки. Разчитам, че вие, децата, ще придвижите това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие през днешния ден. Вие сбъднахте неговите фантазии – да живеем в свободна страна, в която няма разлика сред етноси, сред религии, всички дружно да се борим за една демократична и свободна страна “, сподели Илияна Йотова.
В 7-та Регионална среща на младите възрожденци взеха присъединяване кметът на Видин Огнян Ценков, Врачанският митрополит Григорий, ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски ” Васил Василев, заместител регионалният шеф Елка Георгиева, началникът на Регионалното ръководство на образованието Веселка Асенова, членовете на над 30 клуба " Млади възрожденци " от Видин, Враца и Монтана и доста преподаватели. Председателят на видинската конструкция на комитет „ Васил Левски “ Георги Иванчев, който откри срещата, уточни, че още през 1930 година във Видин е открит комитет „ Васил Левски “, а през 1938 година в града е повдигнат един от първите монументи на Апостола. Той добави, че срещата, на която е посетител и вицепрезидентът Илияна Йотова, се организира в седмицата с празнични мероприятия, отдадени на духовния празник на Видин – Димитровден.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР