Видин. Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на

...
Видин. Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на
Коментари Харесай

Огнян Ценков, кмет на Видин: Личности като Васил Левски преобръщат представата за границите на човешкото себеотрицание в името на род и Родина

Видин. Личности като Васил Левски прекатурват визията за границите на човешкото мъжество в името на жанр и Родина. Това сподели Огнян Ценков пред събралите се поданици на града пред паметника на Апостола на свободата, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Видин . Огнян Ценков уточни, че думите на Левски – „ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си “, се трансформират във верую на същински достойните българи. „ Тези думи вълнуват със своята правота и мощ, демонстрират неподправената същина на един народен воин, тъй като целият му живот сподели, че той остава правилен на тези слова. Неслучайно народът го посочва Апостол на свободата “, сподели в словото си Огнян Ценков. Той добави, че всяка година на 19 февруари се прекланяме пред героичното дело на Васил Левски, с цел да изразим своята респект към индивида останал вечно жив в паметта на потомците си с беззаветната си лоялност и обич към Отечеството. „ Родолюбивите видинчани постоянно са тачели историята и са възпитавали децата си в национално съзнание и самоуважение. В страниците на българската история блестят имената на велики персони като Васил Левски, които прекатурват визията за границите на човешкото мъжество “, сподели още Огнян Ценков.
Отбелязването на 145 години от гибелта на Левски във Видин стартира със заупокойна молитва в катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “, която бе отслужена от Видинския епископ Даниил. След нея литийно шествие потегли от катедралния храм до бюст-паметника на Васил Левски. Начело на литийното шествие бяха владиката Даниил, кметът Огнян Ценков, регионалният шеф Албена Георгиева и четиримата народни представители от Видинска област – Владимир Тошев от ГЕРБ, Росен Живков от „ Обединени патриоти “ и Филип Попов и Цветан Топчиев от Българска социалистическа партия. На възпоменателно честване пред паметника на Васил Левски участваха доста жители и възпитаници. Деца изнесоха рецитал от стихове, отдадени на живота и делото на Васил Левски. Граждани, възпитаници, формалните представители на Общината, на държавни организации, народните представители, политически партии и цивилен сдружения сервираха цветя пред бюст-паметника на Левски.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР