Видин и представителите на висшия клир на Българската православнна църква

...
Видин и представителите на висшия клир на Българската православнна църква
Коментари Харесай

Изпратиха в последния му земен път Видинския митрополит Дометиан

Видин и представителите на висшия клир на Българската православнна черква се простиха с видинския епископ дядо Дометиан .
 
Да го изпратят в последния му земен път бяха пристигнали Негово Светейшество Българският патриарх Неофит , всички митрополити, представители на духовенството от разнообразни български епархии, духовници от Русия , Румъния и Сърбия , представители на разнообразни изповедания. Присъстваха представители на локалната и държавна власт, миряни и другари на умрелия.
 
В катедралния храм " Св.Димитър " във Видин, където бяха изложени тленните остатъци на владиката, се състоя архиерейска заупокойна молитва отслужена от Велички свещеник Сионий, свещеник на Троянската света обител и врачанския митрополит Григорий, който е назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността видински епископ до производство на избор за нов.

Почина Видинският митрополит Дометиан
 
Опелото бе осъществено персонално от Негово Светейшество българският патриарх Неофит , в съслужие с всички български митрополити.
 
" С дълбока тъга в Българската православна черква приехме вестта за кончината на нашия обичан в Господа другар Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Кончината на митрополит Дометиан е тежка загуба освен за духовенството и вярващите във Видинска епархия и за цялата Българска православна черква, само че и целия православен свят ", съобщи в траурното си слово патриарх Неофит.
 
Като напомни житейския път на Видински митрополит Дометиан, Българският патриарх акцентира, че както в Родината си, по този начин и отвън нейните лимити Дядо Дометиан с старание е изпълнявал всички послушания, които Светият синод му е възлагал.

Кметът: Името на митрополит Дометиан ще бъде изписано със златни букви в историята на Видин
 
" За 30-годишното си митрополитско служение починалият архиерей се потруди старателно на равнищата Господня, оставайки правилен разпоредител на тайните Божии и ревнив очевидец на Евангелската истина. С неговото ефективно ръководство, в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възобновени голям брой манастири, храмове и параклиси. В своето служение починалият архиерей, от детство компетентен свещените трудове, се стараеше да пребъдва в това, което е теоретичен и което му бе поверено, и се стремеше правилно да преподава словото на истината ", сподели още Негово Светейшество.

Във Видин посрещнаха тленните остатъци на митрополит Дометиан
 
Траурно литийно шествие мина от Катедралния храм до дворите на Видинска света митрополия , където бе осъществено погребението на блажено умрелия митрополит. Той бе заровен до гробовете, където почиват предходните видински митрополити - Екзарх Антим Първи, митрополит Неофит и митрополит Филарет.
 
Стотици миряни и жители поставиха венци и цветя на гроба на Видинския митрополит Дометиан, който бе отпред на Видинската епархия 30 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР