Видин, Габрово и Перник са областите с най-голям брой на

...
Видин, Габрово и Перник са областите с най-голям брой на
Коментари Харесай

Във Видин, Габрово и Перник - най-много заболели от туберкулоза

Видин, Габрово и Перник са областите с максимален брой на болни от туберкулоза . За девета поредна година здравните управляващи регистрират спад на заболелите у нас. Поводът за равносметката е Световният ден за битка с туберкулозата.

В България през 2017 година броят на заболелите е с 9% по-нисък спрямо предходната година . Светлана Йорданова, заместник-министър на опазването на здравето , напомни, че до 2030 година Световната здравна организация си е сложила за цел елиминиране на туберкулозата като цяло.

 Втората реимунизация против туберкулоза към този момент не е наложителна
Втората реимунизация против туберкулоза към този момент не е наложителна

Премахва се също по този начин и тестът Манту за 17-годишните

За задачата действа Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България. Като безспорен брой заболелите през 2017 година са 1 462-ма души . Заместник-министър Йорданова посочи , че трайното понижаване е резултат от провежданата дейна националната политика и провежданите стратегии, които сега действат.

Не такова е ситуацията в прилежаща Румъния, където се регистрира % на болни - 79,7 на 100 000 население - до момента в който у нас делът е 19.8 на 100 000 .

Запазва се наклонността броят на мъжете да е два пъти по-голям от броя на дамите . Над 75% от записаните пациенти са с туберкулоза на белия дроб. Над 86% от случаите са новооткрити, останалите 14% са лица, които в предишното са боледували от туберкулоза . Броят на децата от 0 до 17 година съставлява сред 9-10% от общия брой на туберкулозно заболели в страната.

Заместник-министър Йорданова напомни, че туберкулозата е лечима изцяло, стига да бъде открита в точния момент и лекувана . През 2017 година са лекувани 47 пациенти с мутирезистентна форма на туберкулоза . Тяхното лекуване е 70 пъти по-скъпо. Лечението им е допустимо с помощта на построения по програмата, финансирана от Глобалния фонд за битка със СПИН и туберкулоза център в Габрово.

 Екологичен потенциал приготвя ограничения против ХИВ, туберкулоза и хепатит C
Екологичен потенциал приготвя ограничения против ХИВ, туберкулоза и хепатит C

Необходими са хармонизирани на ниво Европейски Съюз стратегии, които да открият в точния момент огнищата на инфекции

В страната са осъществени 38 хиляди микроскопски проучвания . 86% от хората, почнали терапия, са излекувани съгласно критериите на СЗО. Лечението продължава от шест до осем месеца, а от време на време до една година.

За контрола на болестта, известно още като Жълтата гостенка, са значими скрининг стратегиите изключително измежду рисковото население. Скринингът е обхванал 30 500 лица от уязвими групи - роми, бежанци, пандизчии .

Активният метод за надзор на болестта са ограниченията по отношение на контактните на болните лица. Обхванати от скрининг са 8 100 контактни на тези заболели от туберколоза, открити през 2017 година За над 3 800 лица е извършена и химиопрофилактика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР