Видин е сред онези забележителни градове, в които на метри

...
Видин е сред онези забележителни градове, в които на метри
Коментари Харесай

Румен Радев участва в откриването на реставрирана като културен център синагога във Видин

Видин е измежду тези забележителни градове, в които на метри съжителстват храмовете на три религии. Тези триъгълници на съгласие, на вековно натрупвана мъдрост, може би са необикновена панорама в изпъстрения с несъгласия свят, само че за българския край те са неразделна част от нашия живот, в който от много време приятелски съжителстват разнообразни религии и етноси. Това съобщи президентът, който взе участие в днешното разкриване на реставрираната като Културен център „ Жул Паскин “ синагога във Видин, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът означи в словото си, че откриването на реставрираната видинска синагога, която от през днешния ден още веднъж е в достоверния си тип, е събитие, предстоящо от десетилетия. „ Само хората, които са виждали с очите си досегашните руини на храма, могат да осъзнаят голямата работа, която е осъществена “, добави той и открои напъните на институциите, на локалната власт и майсторството на реставраторите.  Дългоочакваното събитие става още по-емоционално и алегорично, тъй като съответствува с отбелязваната тази година 80-а годишнина от спасението на българските евреи, уточни още президентът. Официалното разкриване е част от Националната стратегия за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, която се организира под патронажа на президента.



напомни, че посредством своята тогавашна многочислена еврейска общественост, Видин съпреживява ужасите на най-мрачния интервал в европейската история. „ Но градът помни тези свои жители, които застанаха на страната на човешкото достолепие паралелно до плеядата видни общественици в цяла България “, акцентира президентът. Той добави, че недопускайки и непредавайки своите другари и съседи, точно тези жители на Видин са посочили, че българите сме народ, който цени свободата и е част от цивилизования свят.

Държавният глава изрази убеденост, че във видинската синагога, която стартира нов живот като културен център на името на яркия и надарен художник, чиито корени са от  Видин, Жул Паскин, занапред ще се разпростира изкуство във всичките му форми. „ Нека този неповторим дом бъде мост, по който потомците на видинската еврейска общественост да се завръщат към своите корени, с цел да крепне връзката сред българи и евреи и другарството сред България и Израел. “, сподели още президентът.



Държавният глава посочи още, че хилядолетният видински бряг е бил място за среща на голям брой култури и цивилизации. Ето за какво, уточни президентът, „ през днешния ден не просто възраждаме едно архитектурно благосъстояние, само че разсънваме една боя от пъстрата тъкан на остарялото градско общество и я предаваме и завещаваме на идните генерации “.

Във видеообръщение президентът на Израел Исак Херцог също насочи одобрение по случай откриването на възобновената постройка, в което акцентира историческото другарство сред България и Израел.



 

На събитието беше съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева. 

Президентът посети и Видинската митрополия и Джамията на Осман Пазвантоглу.





 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР