Видин е домакин на Осмата регионална среща на клубовете Млади

...
Видин е домакин на Осмата регионална среща на клубовете Млади
Коментари Харесай

Осма регионална среща на клубовете Млади възрожденци от област Видин

Видин е хазаин на Осмата районна среща на клубовете " Млади възрожденци " от област Видин. Десетки деца от клубовете към учебните заведения и детски градини се събраха на тържеството в конферентния център на Областна администрация, което тази година е отдадено на 140 години от Освобождението на България и на Видин. Организатори на събитието са Регионално ръководство на образованието Видин и Видинският комитет „ Васил Левски “.
Официални посетители бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Анжело Методиев, заместител регионален шеф на Област Видин,, подполковник Вангел Николов, шеф на Военно окръжие Видин, Васил Василев, ръководител на Общобългарския комитет " Васил Левски " и представители на културни институции и на духовната власт.
Ценков приветства младите възрожденци: „ Горд и разчувствуван съм да бъда измежду всички вас, ревностни родолюбци. Бих желал да поздравя Общобългарския комитет „ Васил Левски “ за благородното дело и да изкажа своето откровено почитание към родолюбивата и почтена самодейност за основаването на придвижването “Млади възрожденци” и неговите сполучливи изяви. Тази Ваша самодейност съумява да приобщи впечатляващ брой възпитаници, които намират прелестна опция да се посветят на добродетелни, патриотични каузи. Вашата организация, толкоз крепко обвързвана с българщината, е образец за това по какъв начин се възпитава у децата ни родова памет “. Той акцентира, че безсмъртните завещания на Левски би трябвало да се помнят и да се върви по пътя, посочен в миналото от Апостола на свободата „ работа на отечеството и работа в името на националната воля “.
С привет към всички участници в районната намира се обърнаха ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “ Васил Василев, Веселка Асенова, шеф на Регионално ръководство на образованието Видин, ръководител на Видинския комитет „ Васил Левски “. В словото си Васил Василев напомни, че Видин дава началото на основаването на клубовете в народен мащаб и благодари на учители и възпитаници за ентусиазма и подари на всеки един участник Георгиевска лента - върховен характерен знак за подвиг.
Историческите обстоятелства, свързани с освобождението на Видин, изнесени в отчета, показан от Регионален исторически музей Видин, и мултимедийната презентация в фотоси и документи на Държавен списък Видин, провокираха интереса на младежите.
Възторжено бяха посрещнати най-малките реализатори от клуба „ Млади възрожденци “ при детска градина „ Русалка “. В програмата на Осмата районна среща бяха включени театрални самостоятелни и групови изяви – рецитали, песни и стихове от всички клубове на област Видин.
Всеки клуб получи грамота за присъединяване и поетична антология „ Храбростта и тъгата на България”.
Клубовете " Млади възрожденци " в региона са 18, като тези в Община Видин са 12. Те са основани по концепция на Общобългарския комитет " Васил Левски ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР