Видимо ядосан от критиките от последните дни след спирането на

...
Видимо ядосан от критиките от последните дни след спирането на
Коментари Харесай

Борисов: Всичко сме построили на Петков, само да резервира капацитет за газ

Видимо сърдит от рецензиите от последните дни след прекъсването на съветския газ за България, че не е обезпечил газова диверсификация, за която не спираше да приказва три мандата като министър председател, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов свика конференция в петък. На нея той изясни, че " на Кирил Петков всичко му е издигнато от нас ", държавното управление единствено би трябвало да резервира потенциал за преноса н агаз

" Негодници, единствено Борисов ви е отговорен ", възмути се някогашният министър-председател, а някогашният зам.-министър на енергетиката, през днешния ден народен представител от ГЕРБ Жечо Станков уточни, че в случай че в действителност е нямало инфраструктура за нашарване на доставките, в този момент е нямало изобщо да има природен газ в страната.

" От 27 април нямаме доставки на газ, в случай че нямаше диверсификация, означаваше още от първия ден на бизнеса да е спрян газът, до два-три дни и за структуроопределящи предприятия, а до края на седмицата газът да спре и за семействата ", съобщи Станков.

Според него, в случай че двете служебни държавни управления и настоящето постоянно си бяха свършили работата, към 31 декември 2021 година газовата връзка с Гърция трябваше да работи.

Юни месец няма да е подготвена гръцката връзка. Дай боже, ноември да потече, само че гърците би трябвало да стартират да вършат компресори, добави Борисов.

Според него обясненията на вицепремиера Асен Василев в деня на прекъсването на съветския газ по отношение на обезпечените различни доставки до края на май удостоверяват това, че е налице диверсификацията. Същоот се отнася и за мненията на Василев за потреблението на опцията за транспорт на 20 милиарда куб. м в района през българската система.

" От Гърция и Турция през гръцката връзка можем да доставяме 20 милиарда куб.м газ, през Кулата - 2 милиарда, и 17-18 милиарда през интерконекторите с Турция. Потреблението на България е 3-3.5 милиарда куб.м годишно ", сподели Борисов. по думите му това значи, " че са видели каква голяма инфраструктура сме построили, с цел да има 100 % диверсификация ".

По думите му, когато е станал министър председател, всички компресори по газопроводите са били съветски. " И бутаха единствено в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, американски компресори ", съобщи водачът на ГЕРБ. " Затова Асен Василев е благополучен, като отиде в Брюксел и е чака-рака - всичко му е издигнато и би трябвало единствено да съобщи потенциала. Другото е направено от нас ", уточни Бойко Борисов.

Относно другата постоянна рецензия – че скоростно е построил продължението на " Труски поток " през България до Сърбия, именуван от нега " Балкански поток ", водачът на ГЕРБ съобщи, че " Балкански поток е 100% български, 100% на държавен, не ги е позор да приказват, че на Путин бил ".

Петкова напомни, че " Булгартрансгаз " получи предплатено 683 млн. лева директни такси от " Газпром износ " за използването на " Балкански поток " до края на 2023 година А Борисов счете че тази сума, умножена по 80 години, за колкото твърди енергийният министър, че ще се изплати тръбата, било над 50 милиарда лева чиста облага за българския народ.

То не пропусна да се похвали и по какъв начин през 2012 година държавното управление му " понижи цената на газа с 22%, тъй като намерихме метод да няма медиатори ". Тогава частната " Овергаз " бе отрязана от доставките на към една трета от количествата от " Газпром " за потреблението в страната. " През 2019 година предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 година " Газпром " възвърне на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април (тази година) господин Василев сподели няма да възобновяваме контракта с " Газпром ". Това сме създали ние, без медиатори – непосредствено ", съобщи Бойко Борисов.

Ако желаят да работят почтено и честно, да спрат далаверата, да махнат медиаторите, имаме необичаен късмет да се откачим от " Газпром " и да се откъснем от агресора Путин. Румен Радев да приказва с испанците Да резервираме с катарците, с Египет – това е необичаен късмет и имат цялостната поддръжка на ГЕРБ, сподели още министър председателят.

Той и някогашният енергиен министър Делян Добрев обаче нападнаха управлението на " Булгаргаз ", че преднамерено е направило по този начин, че " Газпром " да спрат доставките и да може да се купува пред медиатори. Борисов уточни, че " Булгаргаз " купува от някогашната компания на изпълнителния шеф Людмил Йоцов – " МЕТ Енерджи ". Според него оповестеният като различен газ ще е съветски, само че двойно по-скъп поради медиаторите.

Според Делян Добрев оповестения от вицепремиера координационен център за общи покупки н агаз в района на Югоизточна Европа е единствено една работна група. Той цитира известие на Урсула фон дер Лайен, че: " Европейска комисия и България взеха решение да основат първата районна работна група към RePowerEU. Тя ще координира напъните за гарантиране на енергийната сигурност на района и ускорение на декарбонизацията ".

Според ГЕРБ това е техният газов хъб " Балкан ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР