Видим оптимизъм за икономиката и не толкова видим - за

...
Видим оптимизъм за икономиката и не толкова видим - за
Коментари Харесай

Доверието в правителството намалява

Видим оптимизъм за стопанската система и не толкоз забележим - за политиката. Това е картината на всеобщите настройки в края на политическия сезон, в навечерието на 100-те дни на новото държавно управление, разкри изследване на " Галъп ", осведоми Народоосвободителна въстаническа армия.

Все отново българите остават по-скоро отрицателни, що се отнася до стопанската система, сочи проучването, извършено в средата на месеца измежду 765 души в цялата страна. . Очакванията за материалното състояние са едни от най-високите за последните няколко години, а упованията за безработица са в най-ниската си точка. Опасенията за повишаване на главните артикули са разсеяни.

В същото време стопира покачването на доверието във властта. Парламентът въпреки всичко остава със относително по-високи равнища на доверие на фона на предходни години, въпреки по традиция недоверието да доминира уверено. 

Това са част от изводите от обичайното ежемесечно проучване Политически и стопански показател на Галъп интернешънъл - без значение от външно финансиране. Изследването е извършено сред 6 и 13 юли измежду 765 души в цялата страна посредством директно изявление.  

Индексът на упованията за материалното състояние се пресмята посредством отговорите на на въпроса „ Какво очаквате да бъде материалното състояние на Вашето семейство през идващите 12 месеца? “. Индексът заема стойности от +1 до -1. Негативизмът обичайно доминира, по тази причина и показателят е с минусови стойности. В последните месеци обаче той в известна степен понижава, като сегашната му стойност от -0.12.             

В началото на април имаше скок в упованията за повишение на цените на главните артикули – тогава оповестиха, че комуналните услуги ще нарастнат. През лятото обаче има усмиряване в това отношение. През този сезон 62% от българите считат, че цените ще нарастват в идващите 2-3 месеца. 23% считат, че ще останат същите, а 2% - че ще понижават. Само преди три месеца 78% чакаха растеж в цените.

По традиция (а и съгласно пазарната логика) постоянно се чака по-скоро повишение на цените. Въобще, промените във властта водят до повишение на позитивните оценки и упования – както за политиката, по този начин и за стопанската система и персоналните финанси. Това начално доверие последователно се изчерпва в хода на мандата.

28% от интервюираните чакат утежняване на икономическото състояние в страната, съпоставено с 47% преди две години. 39% чакат ситуацията да остане същото, а 15% - да се усъвършенства. Сега сме в една от етапите на най-нисък скептицизъм за стопанската система в последното десетилетие.

Спадат и упованията за безработица. През юли 41% чакат тя да остане същата, 26% - да пораства, а 11% да понижава. Тези 26% са най-ниската стойност на упования за безработица в последните няколко години. 
 
Доверието в Народното събрание към юли е 24%, откакто месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 година Недоверието също е в по-ниски от нормалните стойности - в този месец е 67%, а в предходния бе даже 61%, откакто в последните няколко години рядко е било под 70%.

Доверието в държавното управление е 32%, недоверието е 59%. Месец по-рано доверието бе по-високо. И тук обичайна за всяка власт позитивна наклонност към изборите е изместена от нов стадий, в който всеобщото мнение към този момент няма да прави оценка просто обстоятелството, че се е съставило държавно управление, а ще прави оценка по какъв начин то се оправя.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР