Видеото е фалшиво, нашите имат още много да се учат

...
Видеото е фалшиво, нашите имат още много да се учат
Коментари Харесай

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип от фронта

" Видеото е подправено, нашите имат още доста да се учат при провеждането на такива осведомителни интервенции ".

Този коментар от проруския Telegram-канал " Записките на ветерана " е ориентиран към чудноват неизвестен видеоклип, който се популяризира от два дни през обществените мрежи на съветските управляващи.

Видеото съставлява " сцена ", в която хипотетични украински военни с джип засичат лека кола с съветска майка и дете, крещят обиди и най-после стрелят по земята, с цел да сплашат дамата. Всичко това е озвучено от крясъците ѝ и рев на дете.

Клипът е оповестен в няколко публични държавни канали в Twitter на Министерството на външните работи на Русия с коментар " Веднъж нацист, постоянно нацист " (откъдето към този момент е изтрит) и дипломатически представителства по света. Разпространява се и през верига от Telegram-канали на съветски военни репортери.

Проблемът на Кремъл? Записът е потвърдено подправен - нещо, което се признава даже от личните им поддръжници с отчаяние (каналът в Telegram " Записките на ветерана " има над 300 000 абонати).

Разследването на видеото се прави от платформата GeoConfirmed, която е основана от първия ден на войната в Украйна с задачата да ревизира с акуратност къде са снимани хилядите фотоси и клипове, които се появяват в обществените мрежи по време на спора - и по това да се ревизира достоверността им.

Групата прави анализите си благодарение на доброволци и обществени запаси, по които може да се разпознае местоположението на записа.

GeoConfirmed UKR.

" 2 Ukrainians stopped a car and fires a gun to scare a women and child. "

❌This is not Ukrainian military❌
This video is made 30 km`s behind the frontline.

Russian disinformation, but geolocation by is on point and GeoConfirmed.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР