Видеоконференциите могат да понижат колективната интелигентност на групата(снимка: CC0 Public

...
Видеоконференциите могат да понижат колективната интелигентност на групата(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Стига Zoom! Чистата аудио комуникация повишава IQ-то


Видеоконференциите могат да намалят груповата просветеност на групата
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване на откриватели от университета Карнеги Мелън оспорва общоприетото съмнение, че видеоконференциите са по-добри от чисто звуковата връзка за групови работни действия. Констатациите демонстрират, че видеоконференциите в действителност могат да намалят груповата просветеност на групата.

В началото на 2020 година, когато пандемията ни връхлетя и внезапно преминахме към работа от разстояние, опцията за елементарно другарство с сътрудници посредством видеовръзка се стори на мнозина като подарък Божи. Никой в действителност не се съмняваше какъв брой ефикасна е връзката посредством видео. Години наред се предполагаше, че усилват успеваемостта на груповата работа.

Тази концепция разчита на разбирането, че когато хората беседват в група, те генерират по-добри решения на проблемите, в сравнение с може да генерира всеки самичък, самостоятелно. Но при видеовръзката нормално липсва невербалната връзка, която групата има при взаимоотношението онлайн.
още по тематиката
За да изследва този въпрос, новото проучване, резултати от което разгласява, преглежда особено два типа невербални знаци, на които хората разчитат, с цел да реализиран синхрон в груповите действия – синхрона на изражението на лицето и така наречен прозодичен синхрон.

Смята се, че синхронът на изражението на лицето – като усмивка в отговор на усмивка на различен човек – е основен за ефикасната и умна връзка в групата. Прозодичният синхрон, въпреки това, е обвързван с тона и ритъма на речта. Той добавя лицевите сигнали при групови взаимоотношения.

Изследването, показано в детайли в научното издание,  изненадващо открива, че при видеоконференциите в действителност има понижение на прозодичния синхрон, което допуска, че видеоконференциите могат да затруднят синхронизирането на разговорното другарство.

Напротив, при е по-добър прозодичният синхрон на групата, което след това води до по-добри резултати при решение на съответни задания и проблеми. Това допуска, че чисто гласовите взаимоотношения могат да доведат до по-голяма групова групова просветеност, споделят учените.

„ Открихме, че видеоконференциите в действителност могат да понижат груповата просветеност ”, изяснява съавторът на проучването Анита Уилямс Уоли. „ Това е по този начин, тъй като видеото води до по-неравно присъединяване в диалога и нарушава вокалния синхрон. Нашето изследване акцентира смисъла на аудиосигналите, които наподобява са компрометирани от достъпа до видео ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР